Hétmillió forint kárt okoztak

2024.05.08. 09:32

Egyetlen nap alatt két „feketén” működő autószervizt fülelt le a NAV a szomszédos vármegyében - fotók

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kormányhivatal szakembereivel közösen tartottak ellenőrzéseket Győr-Moson-Sopron vármegyei autószervizekben. Egy nap alatt két, engedélyek nélkül, „feketén” működő műhely is lebukott. A pénzügyőrök mindkettőben találtak illegális szoftvereket és hamis autódiagnosztikai eszközöket, melyeket lefoglaltak. A szervizek üzemeltetői a becslés alapján hétmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

Vaol.hu

Forrás: kisalfold.hu

Fotó: NAV

A NAV Győr-Moson-Sopron vármegyei ellenőrei és pénzügyőrei a kormányhivatal szakembereivel közösen, a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) szaktanácsadói támogatásával ellenőriztek két, különböző településen működő autószervizt. Az üzemeltetéshez szükséges hatósági engedélyekkel egyik szerviz sem rendelkezett. Nemcsak az engedélyek hiányoztak, a szerelést végző, műhelyt üzemeltető személyek ugyanis adót sem fizettek az autószerelésből származó jövedelmeik után - írta a kisalfold.hu.

Egyikük ugyan más tevékenysége kapcsán egyéni vállalkozó volt, de autószerelési munkái után soha nem állított ki számlát vagy nyugtát, ezért akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthat. Az ellenőrök a helyszínen megtalálták a jegyzeteit, melyekben évek óta vezette az elvégzett munkákat.

A vállalkozó jelezte, hogy önellenőrzéssel bevallja az autószerelésből származott bevételeit és megfizeti az elmaradt adókötelezettségeit. A másik személy adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység miatt számíthat bírságra.

Mindezeken felül a pénzügyőrök a két autószerelő műhelyben három hamis autódiagnosztikai eszközt és négy laptopot találtak, melyeket lefoglaltak. Utóbbiakon ugyanis összesen tizenhat illegális autódiagnosztikai szoftver volt telepítve, melyek után nem fizették meg a jogdíjat.

A két üzemeltető a JAF szakértőjének becslése alapján összesen hétmillió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak a szoftverek jogosulatlan használatával és a hamis eszközökkel. A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indított büntetőeljárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában