Tavasz

2024.04.20. 16:57

Lüktet a tavasz Jeliben – Megnyitották az arborétumi szezont

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. megtartotta hagyományos évadnyitó rendezvényét a Jeli Arborétumban, egyben bemutatták a nagyközönségnek újdonságukat: a mediterrán kertet.

Csabai Bernadett

Az évadnyitón Bugán József és V. Németh Zsolt

Forrás: Novák Roland

Az esemény megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött az alapító, gróf Ambrózy-Migazzi István sírjánál. Nemes Piroska a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kommunikációs munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, majd a virágos gróf életéről mondott pár szót. Budapestről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárságáról is érkeztek vendégek, akik koszorút helyeztek el a síremléknél, ahogy V. Németh Zsolt államtitkár, Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, a Látássérültek Vas Vármegyei Egyesületének tagjai, a Vas Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület (Vasi TIT) asztaltársaságának képviselői, a Vas Vármegyei Nyugdíjas Klub tagjai, illetve Tanakajd polgármestere is. Műsorral készültek az arborétum nyitására a vasszécsenyi Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola diákjai.

A Jeli Arborétum új attrakciója

A Jeli Nap a Mediterrán Kert felavatásával folytatódott pálmafák, eukaliptuszok és olajfák között. Ruborits Tamás kertészmérnök, a Vasvári Erdészeti Igazgatóság ökoturisztikai műszaki vezetője részletesen beszámolt az arborétum a legújabb fejlesztéseiről. - Az elmúlt időszakban nem csak a a varázskert fenntartására, hanem a fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektettünk. Kialakítottunk akadálymentes részeket, elkészült a kilátó, illetve a mamutfenyők közé lombkoronasétány került. A rododendronok virágzása rendkívül népszerű attrakció itt, de szeretnénk, ha a látogatóink az év más szakaszaiban is találnának szemet gyönyörködtető növényeket. Ezért is alakítottunk ki a magnólia- és nárciszgyűjteményünket, telepítettünk számos hortenziát. - emelte ki az arborétum vezetője. Hozzátette, a 30 hektáros különböző tájövezetek növényvilágát felvonultató terület is ezt a célt szolgálja kaukázusi részével, kínai erdejével és a Himalája közeléből származó cédrusokkal.

A klímaváltozás hatására a telek egyre enyhébbek, nyarak forróbbak. Mi, akik a természettel dolgozunk napi szinten a bőrünkön érezzük, hogy milyen drasztikus és hirtelen módon alakul át a környezetünk. A mediterrán kertben lévő kínai kenderpálma pár éve télen elfagyott volna, most nem csak túlélte a telet, de még virágot is bont. De vannak itt még texasi jukkák, eukaliptuszok Ausztrália déli részéről és jól érzik itt magukat, ahogy a fügefajok, a gránátalma, az indián banán is. Ismerkedjünk meg ezekkel a déli növényekkel, mert egyre többet fogunk találkozni velük nem csak a Jeli Varázskertben, hanem akár a kertjeinkben, parkjainkban is. – húzta alá.

A felszólalók sorát V. Németh Zsolt államtitkár zárta. Mint elmondta, számára a Jeliben mutatkozik meg, hogy miért szép a tavasz. Rengeteg gyerekkori emléke köti a varázskerthez, amiről úgy véli, az évek során sokkal szebb, gazdagabb és sokszínűbb lett. Méltatta a Szombathelyi Erdészet Zrt. munkáját is. - Évről évre olyan fejlesztéseket ötlenek ki és valósítanak meg, amelyek nyomán tavasztól őszig varázslatos marad az arborétum. Ebben a szellemben idén korunk egyik legsúlyosabb és legsürgetőbb kérdésére, a globális felmelegedésre is kreatív választ adnak: felavatják az arborétum legújabb attrakcióját, a mediterrán kertet. – fogalmazott az államtitkár.

A hivatalos szezonnyitó után a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy közelebbről is megismerjék az arborétum különleges növényvilágát és a frissen avatott Mediterrán Kertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában