Évente osztják ki

2024.04.18. 07:00

Országos elismerést kaptak a vasi falugondnokok

A Kemény Bertalan díjat 2008 óta adják át minden olyan falugondnoknak, aki sokat tett a települése közösségéért. Idén négyen is részesültek az elismerésben vármegyénkből.

Csabai Bernadett

Idén vasi falugondnokok is kaptak Kemény Bertalan díjat

Fotó: Kozma Judit

Kemény Bertalant a falugondokság atyjaként emlegetik szakmai körökben. Az intézmény megalkotója 2007-ben meghalt, majd a következő évben a Falufejlesztési Társaság létrehozta a nevét viselő elismerést. Ettől kezdve minden évben kiosztanak Kemény Bertalan falufejlesztési és Kemény Bertalan falugondnoki emlékdíjat. 

Fekete József,olaszfai falugondnok is megkapta az elismerést
Fekete József, olaszfai falugondnok is megkapta az elismerést
Forrás: Kozma Judit

Önkormányzatok és civilek jelölhetik a falugondnokokat

2018-ban kibővült ez a paletta a Kemény Bertalan emléklappal, erre azok jogosultak, akik akik több mint 20 éve dolgoznak falugondnokként. Erre a díjra a fenntartó önkormányzatok és a megyei civil egyesületek jelölhetnek kimagasló munkát végző személyeket országos szinten. Vas vármegyéből idén 4 díjazottat is köszönthettünk, ebből hárman már több mint 20 évet töltöttek falugondnoki munkával, ők Kemény Bertalan emléklapot kaptak – tudtuk meg Kozma Judittól, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnökétől.

Az egyik díjazott Fekete József, aki olaszfai falugondnokként 22 éven át szolgálta a helyi közösséget, ő átvehette a Kemény Bertalan emléklapot az Alsómocsoládon tartott díjátadó ünnepségen. Szintén ezt az elismerést kapta meg Mészáros Tamás, aki Nyőgéren falugondnok immár 24. éve. Kozma Judit azt is megosztotta velünk, hogy vármegyénk az első olyan megyék között szerepelt, ahol falugondnoki szolgálatok alakultak. Ehhez kapcsolódik a harmadik díjazott, a jákfai Saródi Zoltán, aki a kezdetektől, összesen 31 éve tevékenykedik falugondnokként, munkájáért ő is Kemény Bertalan emléklapban részesült. A rönöki Török Balázs pedig 17 éve falugondnok, ő kiváló és példamutató munkájáért Kemény Bertalan emlékdíjat vehetett át.

Az idei díjazottakról bővebben itt olvashatnak. Nemrég továbbképzést is tartottak a vármegyei falugondnokokról, erről itt írtunk


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában