Nagyító alatt

2024.05.06. 12:35

Fókuszban a vármegyék: megnéztük, mit árul el Vasról a Központi Statisztikai Hivatal

Hányan vagyunk, mennyit keresünk, milyen lakások épültek Vas vármegyében? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ találhatunk a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék elnevezésű területi összefoglaló kiadványának legújabb számában, amely a tavalyi esztendő egészéről ad részletes tájékoztatást.

Cseh-Egyed Bernadett

Vas vármegye demográfiai helyzete lényegében nem változott 2023-ban az azt megelőző esztendőhöz képest: tavaly 1900 gyermek született, és 3350 fő hunyt el. Az élveszületések száma 8,5, a halálozásoké 5,1 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1450 fővel csökkentette a vármegye lakónépességét, gyakorlatilag ugyanannyival, mint 2022-ben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék című kiadványából.

Fókuszban a vármegyék: a foglalkoztatási ráta javult Vasban

Ritka jelenség: a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is emelkedett 

A foglalkoztatási ráta (75,6 százalék) javult, a munkanélküliségi ráta (3,6 százalék) romlott, mindkettő értéke kedvezőbb volt az országos átlagnál. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2023-ban 347 ezer forint volt, mintegy 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az összeg növekedési üteme kissé elmaradt az országos átlagtól (14,2 százalék). Az elemzésben rámutatnak: a foglalkoztatottság és a munkanélküliség együttes emelkedése annak a következménye, hogy a gazdaságilag inaktívak közül többen (foglalkoztatottként vagy munkanélküliként) megjelentek a munkaerőpiacon. Így az egy évvel korábbinál 9,9 százalékkal kevesebb, 36 ezer fő volt gazdaságilag nem aktív. Országosan 4,2 százalékos csökkenés következett be. 

Több vállalkozás, kevesebb beruházás 

2023. december végén Vas vármegyében az egy évvel korábbinál 2,4 százallékkal több, mintegy 44,8 ezer vállalkozás szerepelt a nyilvántartásban, a legtöbb vállalkozást (29 százalék) a mezőgazdaságban tartották nyilván - számuk 1,5 százalékkal nőtt egy év alatt. 

A vasi gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenysége 14 százalékkal elmaradt az előző évitől, mivel a beruházásokból kiemelkedő arányt megvalósító feldolgozóipar teljesítményének csökkenése mellett a nemzetgazdasági ágak többségében is jelentősen visszaesett a volumen. 

Az egy lakosra jutó teljesítményérték (707 ezer forint) az országos átlag 54 százalékát tette ki, ezzel a vármegye a térségi rangsor közepén helyezkedett el - olvasható a Fókuszban a vármegyék című kiadványban.   

Az ipari termelés jobban teljesített 

Vas vármegyében az országos 5,4 százalékos csökkenésnél kisebb mértékben, 3,2 százalékkal maradt el az ipari termelés 2023. évi volumene – a telephely szerinti adatok alapján – az előző évitől. Az egy lakosra jutó termelési érték negyedével meghaladta az országos átlagot, ezzel a vármegye a térségi rangsor első felében helyezkedett el. 

Az építőipari vállalkozások teljesítménye – a gazdasági nehézségek hatására – ugyanakkor romlott az előző évhez képest. A termelési érték alapján a vármegye építőipari vállalkozásainak súlya alig változott, 2023-ban az országos kibocsátás 1,2 százalékát adták, 0,1 százalékponttal kisebb részét, mint egy évvel korábban. A Vas vármegyei székhellyel rendelkező cégek körében az egy lakosra jutó termelési érték (249,9 ezer forint) az országos átlag 47 százalékát tette ki.  

Több mint 400 lakás épült  

Az országos csökkenéssel ellentétben 14 százalékkal nőtt a használatbavételek száma az országnak ezen a részén. Összesen 412 lakás épült az utóbbi évben Vasban: 60 százalékuk Szombathelyen, 29 százalékuk a többi városban, a fennmaradó több mint egytizedük községekben. A városokban kivitelezett lakásépítések száma emelkedett, a községekben viszont mérséklődött. A lakásoknak 20–80 százalékos arányban természetes személyek, illetve vállalkozások voltak az építtetői. Az új lakások 22 százalékát családi házas formában, 76 százalékát többszintes, többlakásos épületben adták át. Az összetételből adódóan az új lakások átlagos alapterülete (71 m²) és a 4 vagy annál több szobával épült lakások aránya (25%) országos viszonylatban csak Budapesten volt az itteninél alacsonyabb. 

© Cseh Gábor
Fókuszban a vármegyék: az építőiparral kapcsolatban is érkeztek adatok Cseh Gábor, CSG, Vas Népe
Fotó: © Cseh Gábor

A kiadvány kitér arra is, az utóbbi évben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (285) az országos csökkenést jóval meghaladóan visszaesett az előző évihez képest. Éves szinten utoljára 2014-ben adtak ki ennél kevesebb építési engedélyt a hatóságok. 

Kőszegen több, Sárváron kevesebb vendégéjszakát töltöttek 

A többi vármegyéhez hasonlóan a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma Vasban is elmaradt az előző évitől. A kereskedelmi szálláshelyeken az első tíz hónapban, a magán- és egyéb szálláshelyeken január, május és november kivételével valamennyi hónapban csökkent a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. Az előbbi szállástípusokban a 2023. évi forgalom (1 millió 445 ezer éjszaka) 9,2, az utóbbiakban (404 ezer éjszaka) 6,0%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. A vármegye turisztikai szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák többségét (több mint háromnegyedét) a Kőszegi és a Sárvári járásban regisztrálták. Előbbiben 0,3 százalékkal emelkedett, utóbbiban 16 százalékkal csökkent a forgalom 2022-höz képest. 

Fókuzsban a vármegyék: a vendégéjszakák többségét a belföldi turisták töltötték el

A vendégéjszakák többségét belföldi vendégek töltötték el a turisztikai szálláshelyeken. A külföldivendég-forgalomban a küldő országokat tekintve Csehország, Ausztria és Németország volt a legjelentősebb. 2023 decemberében a hónap legalább egy részében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek száma (105) és a bennük található férőhelyeké (10 328) több volt, mint egy évvel korábban (103 egység, illetve 9759 férőhely). A magán- és egyéb szálláshelyek kínálata szintén nőtt, 562 üzemelt 5094 férőhellyel - írja a ksh.hu.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában