Tárlat

2024.05.08. 20:53

Egy különleges kiállítás Szombathelyen: Holokauszt-túlélők történetei váltak műalkotássá

Szombathely kulturális palettája újabb gyöngyszemmel bővült: a szombathelyi zsidó hitközség felújított Zrinyi utcai kiállítóterébe május 8 és 21 között egy különleges tárlat költözött, melynek tegnap tartották hivatalos megnyitóját. A tárlatot Merklin Ferenc, a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója nyitotta meg, majd Sugár Juditnak, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnökének beszédével folytatódott az esemény.

Csabai Bernadett

A művészet az elmondhatatlan tolmácsa címmel nyílt kiállítás

Fotó: © Cseh Gábor

A művészet az elmondhatatlan tolmácsa elnevezésű kiállításban történelmünk egyik legnagyobb tragédiája, a holokauszt túlélőivel készült interjúkat vették alapul, és alakították át művészeti alkotássá a történelmet. A kiállítás célja, hogy a holokauszt-túlélőkkel készített interjúrészleteken keresztül közelebb hozza a diákokhoz a történelmi eseményeket egy-egy szubjektív művészeti alkotáson keresztül. A látogatók 15 egyszerűen felállítható molinó között sétálva 15 kiemelkedő pályaművel találkozhatnak, melyeket a Zachor Alapítvány művészeti pályázatának keretében alkottak meg a diákok.

Az egyes molinókon láthatóak a műalkotások (rajz, festmény, montázs, videó) és az alkotó neve, valamint hogy hány éves volt az elkészítés idején.  A műalkotás elkészítését inspiráló, holokauszt-túlélővel készült videóinterjú-klip eléréséhez szükséges QR-kód, illetve az interjúalany fotója és rövid életrajza.

Az interaktivitást a molinókon található QR-kódok biztosítják, melyek leolvasásával a látogatók digitális eszközök segítségével azonnal megnézhetik és meghallgathatják a műveket inspiráló interjúrészleteket.  A kiállítás tartalma méltó emléket állít a holokauszt áldozatainak, és elgondolkodtató módon ötvözi a művészetet és a történelmet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában