Olaszországi körút

2024.04.28. 11:30

Ferenc pápa egynapos látogatásra érkezett Velencébe

A pápa 2013-as megválasztása óta most járt először Velencében. Ferenc pápa első útja a velencei börtönbe vezetett, ahol megtekintett egy kiállítást a Velencei Biennálé keretében.

MW

Forrás: AFP

Fotó: Alberto PIZZOLI

A Vatikán kiállítását, a "Szememmel" című tárlatot a Giudecca női börtönben rendezték be, ahova a pápa helikopterrel érkezett. 

A börtön kemény valóság, és az olyan problémák, mint a túlzsúfoltság, a létesítmények és erőforrások hiánya, valamint az erőszakos epizódok sok szenvedést okoznak. De az erkölcsi és anyagi újjászületés helyévé is válhat

– mondta.

Ne felejtsük el, hogy mindannyiunknak vannak hibái, amelyeket meg kell bocsátani, és sebeink, amelyeket be kell gyógyítani

– mondta.

A szokatlan döntés, hogy a Szentszék pavilonját a börtönben helyezték el, rávilágít Ferenc pápa ismételt felhívására, hogy a társadalom fogjon össze a szegények és elhanyagoltak, köztük a börtönlakók érdekében.

A vatikáni kiállításon kilenc olyan kortárs művész alkotásai láthatók, akik szorosan együttműködtek a rabokkal a projektben.

Ez a pápa első Rómán túli útja a tavaly szeptemberi rövid franciaországi látogatása óta. Decemberben az Egyesült Arab Emírségekben egy éghajlat-változási konferencián kellett volna részt vennie, de nem sokkal előtte betegség miatt visszalépett. Márciusban váratlanul nem vett részt a nagypénteki körmeneten egészsége megőrzése érdekében.

A katolikus egyházfő vasárnap a börtönből való távozása után velencei fiatalokkal beszélgetett, majd a Szent Márk-bazilikába ment. A misére mintegy tízezer embert vártak.

A velencei út az első a következő három hónapra tervezett négy olaszországi út közül. 

A tervek szerint májusban Veronába, júliusban pedig Triesztbe látogat, és várhatóan részt vesz a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő országcsoport, a G7 vezetőinek júniusi csúcstalálkozóján is Bariban.

Szeptemberben pápasága leghosszabb külföldi útjára indul, szeptember 2-13. között Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba utazik.

 

A tömegturizmus környezetpusztító hatására figyelmeztetett a pápa a velencei miséjén 

A tömegturizmus környezetpusztító hatására figyelmeztetett Ferenc pápa a vasárnapi velencei szabadtéri miséjén, miután megtekintett a város börtönében egy kiállítást, és fiatalokkal az utcán beszélgetve óva intette őket az önzéstől. 

A katolikus egyházfő a Szent Márk téren több tízezer embernek mondott misét. Beszédében dicsérte a dózsék városának "varázslatos szépségét", majd sorolta a számos fenyegető veszélyt, köztük az éghajlatváltozást és a tömegturizmust, valamint ezekkel összefüggésben a kulturális örökség sérülékenységét. "Velence eggyé válik a vizekkel, amelyeken áll, és e természeti környezet gondozása és védelme nélkül akár meg is szűnhet létezni" - figyelmeztetett az egyházfő, aki számára pápasága egyik központi ügye az ökológia. 

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő város nemrég öteurós napi belépődíjat vezetett be a turisták számára, hogy a legforgalmasabb napokon enyhítse a szűk utcák és hidak zsúfoltságát. 

Az egyházfő a városbeli látogatását a Guidecca női börtönben kezdte. A Szentszék a Velencei Biennálé keretében a börtönben rendezett be pavilont, és kiállításának a Szememmel címet adták. A pápa ezt tekintette meg. 

"A börtön kemény valóság, és az olyan problémák, mint a túlzsúfoltság, a pénzhiány, valamint az erőszakos cselekedetek sok szenvedést okoznak. De az erkölcsi és anyagi újjászületés helyévé is válhat" - jelentette ki. 

"Ne felejtsük el, hogy mindannyiunknak vannak hibái, amelyeket meg kell bocsátani, és vannak sebeink, amelyeket be kell gyógyítani" - mondta. 

A meghökkentőnek tűnő döntés, hogy a szentszéki pavilont a börtönben helyezték el, rávilágít Ferenc pápa azon felhívásaira, miszerint a társadalom fogjon össze a szegények és az elhanyagolt emberek, köztük a bebörtönzöttek érdekében. 

A kiállításon kilenc olyan kortárs művész alkotásai láthatók, akik a projekt elkészítésébe bevonták a rabokat is. 

Ferenc pápa a börtönből való távozása után fiatalokkal beszélgetett az impozáns Santa Maria della Salute templom előtt. Arra kérte őket, hogy életüket ne az okostelefonjukra tapadva töltsék, nagyon fontos, hogy ne csak magukkal foglalkozzanak, hanem jelen legyenek a fizikai életben, és segítsenek másokon. "Ha csak magunkra, a szükségleteinkre és arra összpontosítunk, amiben hiányt szenvedünk, akkor annak mindig önsajnálat lesz a vége" - mondta. 

Tavaly szeptemberi rövid franciaországi látogatása óta ez a pápa első útja Rómán kívül. Decemberben az Egyesült Arab Emírségekben egy éghajlatváltozási konferencián kellett volna részt vennie, de nem sokkal előtte betegség miatt visszalépett. 

A velencei út az első a következő három hónapra tervezett négy olaszországi út közül. A tervek szerint májusban Veronába, júliusban pedig Triesztbe látogat, és várhatóan részt vesz a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő országcsoport, a G7 vezetőinek júniusi csúcstalálkozóján is Bariban. 

Szeptemberben pápasága leghosszabb külföldi útjára indul, szeptember 2-13. között Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba utazik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában