Állatvilág

2014.03.19. 15:30

Kullancsok, bolhák, férgek a kutyákban és macskákban

Megyei körkép - Kullancsok, férgek, bolhák. Ezek azok az élősködők vagy paraziták, amelyekkel a legtöbb kisállattartó már találkozott. A témáról Varjú Gábor állatorvossal beszélgettünk.

Farkas Eszter

Itt a tavasz, s egyben a kullancsszezon is. Jól tudja ezt, minden felelős állattartó. Az utóbbi hetekben már bőven volt dolga a szombathelyi állatorvosoknak a kullancs okozta betegségekkel.

- Gyakorisága miatt van egy kórforma, melyet minden gazdának kutyakötelessége ismernie és felismernie. Nálunk Vas megyében szinte ez a leggyakoribb betegség. A betegség tudományos neve babesiosis, sokan kullancsbetegségnek hívják. A babesiosis szezonális jellegű, főleg tavasszal és ősszel fordul elő mondja dr. Varjú Gábor állatorvos.

- A kórokozó egy vérparazita, amely kullancs csípése által terjed, a szervezetbe jutva a vörösvértestekben szaporodik és azokat tönkreteszi. Ez okozza a súlyos tüneteket. Általában 2-3 nap lappangási idő után először levertség, étvágytalanság, magas láz és nehezített légzés jelentkezik, amit hamarosan sötétbarnás, véres vizeletürítés követ (olyan színe lehet, mint a kólának, vagy a híg kávénak). Ez nagyon jellemző, ha ezt látjuk, nagy valószínűséggel babesiosisról van szó. Ha még ekkor sem kerül a kutya állatorvoshoz, a vörösvértest-szétesés miatt veseelégtelenség és sárgaság alakul ki. A besárgult, elfekvő állatoknak ilyenkor infúziókat adunk, de sokszor az intenzív kezeléssel sem menthetőek meg - hangsúlyozta az állatorvos, aki hozzátette: az időben felismert betegség egy injekcióval szövődmény nélkül gyógyítható. Ezért nagyon fontos, hogy a gazda észlelve a kezdeti tüneteket, azonnal keresse fel állatorvosát. Ha gyanúsan bágyadt a kutya, nem eszik, ha hőmérséklete 39,5 Celsius - fok feletti (magunk is megmérhetjük, végbélben 39 Celsius-fokig normális), vagy véreset pisil, esetleg kullancsot is láttunk benne, ne várjunk! A betegség ellen jelenleg - Magyarországon is elérhető - védőoltás nincsen, az átvészelt betegség sem ad védettséget. Védekezni csak a kutyák kullancscsípéstől való megóvásával lehet. Legjobbak erre a különféle nyakörvek és cseppentők. Az igazán hatékony készítmények csak állatgyógyszertárban, vény ellenében szerezhetőek be.

Egy másik élősködőt is fontos kiemelni, amely nem más mint a féreg, amelynek több fajtája előfordulhat kedvenceinkben. Ráadásul ezek az élősködők nem csak a kutyákra és macskákra veszélyesek, hanem az emberekre is.

- Egy felnőtt kutya és egy kijáró macska általánosságban negyedévente kapjon féreghajtót - emelte ki az állatorvos, aki elmondta azt is: a tabletta beadása után figyeljük az állat bélsarát 4-5 napig, szabad szemmel is látszanak a férgek. Ha ilyet tapasztalunk két hét múlva meg kell ismételni a kezelést. Használjunk jó minőségű (drágább) féreghajtót, ezek egyszeri kezeléssel hatékonyak a legtöbb gyakori féregfaj ellen.

Dr. Varjú Gábor veszettség elleni oltást ad be ennek a kutyusnak. Ilyenkor mindig kapnak az állatok féreghajtót. Az orvos azt mondja negyedévente érdemes féreghajtót adni kedvenceinknek (Fotó: Szendi Péter)

 

- Az állatról emberre terjedő betegségek közül gyakoriságukkal kiemelkednek a különféle bélférgek. Városi környezetben is széles körben elterjedtek, ravasz fejlődésmenetüknek köszönhetően, a nem rendszeresen kezelt ebekben is újra és újra előfordulhatnak. Az átlag gazda azt gondolja, ha nem látszik féreg az ürülékben, egészséges az állat. A valóságban csak igen súlyos fertőzés esetén van spontán féregürülés. Szabad szemmel ilyenkor hosszúkás (orsóféreg), vagy uborkamagszerű (galandféreg) képletek látszanak. Enyhébb fertőzéskor nem látszik semmi. Férgesség jele lehet az úgynevezett szánkázás , amikor a kutya fenekén csúszkál. De ez utalhat bűzmirigy-gyulladásra, vagy végbél ekcémára is. A súlyosan beteg kölyköknek körte alakú nagy hasuk látszik, remegnek, görcseik vannak. A szuka kutyák szervezetében lévő orsóféreg lárvák vemhesség alatt a méhlepényen keresztül, majd a tejjel is a magzatokba jutnak. A kölykök nagyobb része fertőzött. Igen fontos a 2, 4 és 6 hetes korban végzett féregtelenítés, ilyenkor az anyát is kezeljük - húzta alá dr. Varjú Gábor.

- Az alternatív szerek, mint a fokhagyma nem alkalmasak a férgesség kezelésére. Használjunk széles spektrumú állatgyógyászati szereket. Ezek teljesen ártalmatlanok, nem okoznak hasmenést, a gazdaszervezetre nem hatnak, csak a férgeket pusztítják el. Évente egyszer, a veszettségelleni oltással egy időben kötelező a féregtelenítés, de ajánlott a három havonta végzett kezelés, macskáknál is. A féregűző beadása utáni napokban gyűjtsük és távolítsuk el a bélsarat. Fontos a kutyázás utáni kézmosás, az ürülék rendszeres eltakarítása. Ne adjunk nyers húst az ebnek. Kerüljük kutyával a játszótereket, homokozókat hívta fel a figyelmet az állatorvos.

A bolhák esetében is van miről beszélni. Az egyik leggyakoribb parazitás bántalom ugyanis a bolhásság.

- A felnőtt bolhák állandó élősködők, 4-6 hetes életüket végig a gazdán töltik. A nőstény naponta 40-50 tojást rak, ez életében akár 2000 utódot is jelenthet. A tojások az állatról annak környezetébe hullanak, belőlük lárvák kelnek ki. Ezek a szőnyeg, a padló, a bútorok réseibe bújnak, a lepotyogó bolhaürülékkel táplálkoznak, mely sok vért tartalmaz. A lárvák bebábozódnak, és hónapokig ebben az állapotban maradva a megfelelő gazdaszervezetre várnak. Ha ez feltűnik, azonnal ráugranak, ezzel újra kezdődik az egész ciklus. A teljes bolhanépességnek csak 5%-a felnőtt, a többi pete, lárva, báb, mely hosszú ideig fertőzőképes. A bolhák okozta vérszíváson kívül, jelentős még az állat nyugtalanítása, súlyos esetben vérszegénység, valamint igen gyakori a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás is. A bolhák többféle kórokozó terjesztői lehetnek, például bizonyos galandféreg fajoké, melyek gyerekekre is veszélyesek. A kezelés az elmondottak figyelembevételével történjen. Tehát fontos az állat tartózkodási helyének porszívózása, a fekvő matrac, ruha mosása, illetve rendszeres cseréje. Az összes állatunkat egyszerre kezeljük bolhairtó szerrel, és ne csak esetenként, hanem a hatásidőt figyelembe véve többször is ismételjünk, a bábok több hónapos túlélése miatt. A hatékony szerek állatorvostól, állatpatikából beszerezhetőek. A cseppentős készítmények a legmegbízhatóbbak. Figyeljünk a használati utasításra, mely kortól és milyen állatfajnál használhatóak - emelte ki az állatorvos.

 

Mennyibe kerül valójában a kisállat?

Egy kisállat tartása azt mondják, manapság már luxusnak számít. És ez így is van. Igazából mindez tegnap délután tudatosult bennem, amíg az állatorvosi rendelőben vártuk az állatorvost. Egy plakáton a konkrét összeget is feltüntették. Eszerint egy középtermetű kutyára, tíz év alatt körülbelül nyolcszázezer forintot költ el gazdája. Ebben az etetés, ivartalanítás is szerepel. No meg a féregtelenítő és a kullancs, bolha elleni védekezéshez szükséges cseppek, nyakörvek.

 

Szeressük őket felelősséggel! Kutyák, macskák környezetünkben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!