Állatvilág

2014.04.09. 12:30

A kutya és a fogkefe

Amilyen gyakran előfordulhat embereknél a fogszuvasodás, a kutyáknál legalább annyira elterjedt a fogkő.

Farkas Eszter

A kutyák és macskák leggyakrabban előforduló állat-egészségügyi problémái közé tartozik a fogkövesség, amely a mellett, hogy nagyon kellemetlenné és bűzőssé teszi kedvencünk leheletét, egy idő után tönkreteszi a fogakat is. Ez a kemény kőréteg akkor alakul ki, amikor a szájüregbe kerülő baktériumok az ételmaradékokon elszaporodva lepedéket tudnak képezni, és megtelepednek a fogak felületén.

A Szombathelyi Állatkórház vendégszeretetét élvezi közel egy hete, egy kóbor shi-tzu kutyus. Dr. Varjú Gábor állatorvos azt mondja, ezeknél a kistestű kutyáknál különösen fontos, hogy ápoljuk fogaikat.

– A fogszuvasodás a húsevőknél ritka, mint a fehér holló. A kétévesnél idősebb kutyák 80 százaléka többé-kevésbé fogköves, a kistestűeknél ez az arány gyakorlatilag 100 százalék. Az ok egyszerű: elkényeztetett kedvenceink alig rágnak. Már nem egy elejtett szarvast kell szétrágniuk, mint farkas őseiknek, hanem puha, finom falatkákat csemegéznek. Különösen érvényes ez az ölebekre. Mivel alig rágnak, a fogazat természetes öntisztulása minimális. Az ottmaradó ételmaradékban, lepedékben kőképző baktériumok telepszenek meg. Erős szájszagot okoznak, de ez csak kisebbik rossz – magyarázza dr. Varjú Gábor, aki hozzátette a fogkövet úgy vehetjük észre, ha az állat fogain szilárd, sárgás-barnás lerakódást látunk.

Az egy hete, a Szombathelyi Állatkórház vendégszeretetét élvező shi-tzu, kóbor kutyus fogköveit távolította el dr. Varjú Gábor állatorvos. A kistestű kutyának a fogai már meglazultak a fogkőtől. Fotó: Ohr Tibor

Ha a kutyusnak valamilyen fogbetegsége van, azt észrevehetjük abból is, hogy a kutya nyugodtabb lesz, kevesebbet játszik és nem olyan élénk. A gazda gyakran azt gondolja, hogy a kutya egyszerűen öregszik. A betegsége első jelei a fogkő elszíneződése, a kipirosodott íny és a kellemetlen szájszag.

– A növekvő fogkő idült fogmeder-gyulladást hoz létre, az íny sorvad, a fog tartószerkezete meglazul. A gyulladt fogágy bemeneti kapu baktériumok számára a vérkeringésbe, melyen keresztül a szívet, májat, vesét fertőzhetik. Ha kialakult a probléma, a megoldás csak a fogkő ultrahangos eltávolítása lehet. Ezt szakmailag korrekt módon csak altatott állatnál lehet kivitelezni, ugyanis az ultrahangos készülékkel be kell nyúlni az íny alá, amit egy éber állat sohasem tűrne. A meglazult fogakat, vagy amelyeknek a fognyaka és gyökere is szabadon van, érdemesebb kihúzni. Ezeken a részeken, a fognyaknál és gyökérnél, már nincs zománcréteg, csak cement, ami jóval érdesebb és jóval hamarabb képződik rajta újra a fogkő – teszi hozzá az állatorvos.

Ez a kis shi-tzu is így járt sajnos, a fogkő miatt annyira meglazultak a fogai, hogy azokat ki kellett húzni. Bár a táplálkozásban és a rágásában nem fogja ez akadályozni, mégis érdemesebb a megelőzésre fektetni a nagyobb a hangsúlyt.

– A megelőzés sajnos nagyon nehéz. Az arra hajlamos, például kistestű kölyökkutyát érdemes rászoktatni a fogmosásra. Állatpatikákban kapható kutyafogkefe és kutyafogkrém. A csirkés ízűt például kifejezetten szeretik a kutyusok. Fontos, hogy rágjon minél többet az állat, lehetőleg nagyobb szemű száraz tápot. Vásárolható kifejezetten fogkő elleni gyógytáp is. Jók a kereskedelemben beszerezhető rágócsíkok és rágószalagok is. A fogkőképző baktériumok ellen állatgyógyszertári készítményként kapható klórhexidin tartalmú gél és oldat is. Az előbbit az ínyre kell kenni, az utóbbit az állat vizébe kell keverni. Célszerű többféle módszert egyszerre alkalmazni – tette hozzá dr. Varjú Gábor.

Dr. Varjú Gábor mutatja, milyen a kutyafogkefe. Érdemes már kölyökkortól mosni a kutyák fogait. Nem csak fogkefe de fogkrém is létezik már a kutyák számára. A csirkés ízű fogkrémet szeretik a kutyusok. Fotó: Ohr Tibor

Egyéb „fogas" kérdések is felmerülhetnek a kutya tartásával kapcsolatban.

– A kistestű fajtáknál egyre jellemzőbb, hogy a tejfog megmarad, s akadályozza a maradandó fog fejlődését, az így megnövekedett számú fogak közé pedig gyakran ételmaradék ékelődik be, ami a későbbiek során különféle megbetegedésekhez vezethet. Ezért ezeknél a fajtáknál nyolc-tíz hónapos korban feltétlenül szükséges egy alapos fogászati vizsgálat, amikor az esetleges fö-lösleges tejfogat kihúzza az állatorvos – tette hozzá az orvos.

A fogakat nemcsak a kutyáknál, hanem a macskáknál is ápolni kell, hiszen a fogkövesedés náluk is jelentkezhet. A legjobb ha félévente, évente ellenőriztetjük állatorvosunkkal kedvencünk fogait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!