Állatvilág

2014.11.06. 17:51

Kutyaházat osztanak a gyerekek

Boba - Molnárné Vargyai Tünde pedagógus és elkötelezett állatbarát. Közreműködésével az elmúlt 14 évben több mint száz kutyaházat osztottak szét önkéntes gyerekek szerte a megyében. Legutóbb Bobán.

Ölbei Lívia

Molnárné Vargyai Tünde pedagógusként mondhatni véletlenül került kapcsolatba az osztrák PET Alapítvánnyal, amely a helyes állattartás szabályaira szeretné nevelni a jövő nemzedékét Magyarországon is.

Minárcsik Nikoletta a bobai ajándékozó-körúton egy tacsival. Fotó: Molnárné Vargyai Tünde

Nem véletlen, hogy az alapítvány aktívan bevonja a gyerekeket, a fiatalokat az állatvédelembe. Molnárné Vargyai Tünde először mindig iskolákkal – és önkormányzatokkal – lép kapcsolatba. Pozitív fogadtatás esetén előadást tart a gyerekeknek, és – szigorúan önkéntes alapon – arra kéri a vállalkozó kedvű jelentkezőket, hogy mindenekelőtt segítsenek feltérképezni a terepet: hol van szükség komfortosabb kutyaházra (és mekkorára).

A fogadtatás többnyire pozitív, de Tündének nagy szívfájdalma, hogy akadnak azért olyan települések, ahol elutasításba ütközött. Pedig itt tényleg kizárólag a nagylelkűség és a jóakarat működik. És a végén jobb lesz a sora sok kutyának – és jobban érzik magukat a bőrükben az emberek is.

Legutóbb Bobán szerveztek ajándékozási akciót. A bobai 8. osztályosok vettek részt benne, elkísérte őket az osztályfőnökük, Szemes József is. Az már biztos, hogy ezek közül a fiatalok közül senki nem vetemedik arra, hogy megunt kutyáját kitegye az utcára. Tünde azt meséli, hogy Bobán nem először osztottak kutyaházakat (legutóbb jó tíz éve), egyébként pedig az önkormányzattal és az iskolával folyamatos és nagyon jó a kapcsolata. A település korábbi polgármestere, Szabó Ferenc mindig partner volt, ha kutyát, macskát, madarat kellett menteni. Tünde reméli, hogy az újonnan felállt képviselő-testület szintén szívén viseli az állatvédelmet.

Minárcsik Nikoletta, Nagy Angelina, Prkoláb Mónika, Döbrönte Tamás, Pós László, Sós Dominik. A bobai ifjú önkéntesek. Fotó: Vargyai Tünde

A kutyaházak egyébként Sopron mellől érkeznek, az alapítvány pedig jutalomból időről időre kirándulásra hívja a fiatal önkénteseket, akik ilyenkor megnézhetik, hogyan működnek Ausztriában a kutyamenhelyek.

Tünde szerint ezek a gyerekek tényleg minden köszönetet megérdemelnek. És meg is kapják: egy kutya hálás tekinteténél nincs nagyobb köszönet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!