Állatvilág

2014.12.05. 10:21

Mentsük meg a gólyákat!

Szombathely - Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete társadalmi mozgalmat indít a hazai természetvédelem megerősítéséért.

Némethy Mária

Kezdeményezik a Magyar Természet Napjának létrehozását.

A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Magyar Természetvédők Szövetsége  aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk társadalmi mozgalmat indítani és ennek szimbólumaként kezdeményezni, hogy létrejöjjön a Magyar Természet Napja. A természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja majd ez a kitüntetett nap, amelyen mindannyiunk közös kincsét, és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.

- Én ezt nagyon jó ötletnek tartom, mert hazánk védett területei, nemzeti parkjai nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő természeti értékeket: állatokat, növényeket, életközösségeket őriznek. Európa életföldrajzi felosztásában a Pannon életföldrajzi régió kiemelkedő jelentőségű: biodiverzitási forrópont Magyarország. A Kárpát-medence egyedi viszonyai miatt sok faj európai állományának is meghatározó részét őrizhetjük meg mi itt az utókornak - magyarázza dr. Gyurácz József, az MME szombathelyi vezetője, az Savaria Egyetemi Központ dékánja.

Magyarország egyik legfontosabb természeti kincse a termőföld. A különleges hazai éghajlati és talajviszonyoknak megfelelő évszázados földművelési hagyományok lehetővé teszik egészséges élelmiszerek termelését. Folyóink, tavaink és hévizeink megannyi növény és állat otthonai, amelyek, ha emberi behatástól mentesek, természetes körfolyamat részeként fenntartják az élőhelyek egészségét, tisztaságát. Ez éppúgy részét képezi az országunk gazdaságának, mint a természet egyéb adományai. A növényzet tisztítja a levegőt, amelyet belélegzünk, a természetes vizek adják az ország ivóvízbázisának alapját, de a természetes erdők porszűrő funkciója vagy éppen a beporzó rovarok tevékenysége éppúgy létünk alapját képezik.

- Nálunk még gyakori fajok, mint a veréb, vagy a fehér gólya Nyugat-Európából már szinte eltüntek. A pilisi len csak itt, a Kárpát-medencében található, és az országunk területe a kék vércse és a kerecsensólyom elterjedésének legnyugatibb határa. Intő jelek vannak arra, hogy nagyon sérülékenyek nálunk is a természet értékei, nagyon vigyázni kell rájuk, óvni, védeni őket. A Földközi-tenger környékét a turizmus hódította meg, nagy fokú a beépültsége, de intő jelek nálunk is vannak, hiszen gólyából korábban sokkal nagyobb volt az állomány a Kárpát-medencében.

Minden gondolkodó ember számára világos: az emberiség a természet erőforrásaira építette létét, és így mi magyarok is ettől függünk. A természetvédelmi szervezetek kezdeményezéséhez már csatlakozott néhány híresség is, Für Anikó, Erdei Zsolt, Harcsa Veronika és Czutor Zoltán már kiálltak a természet védelme mellett. Tegyünk érte mi is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!