Állatvilág

2015.04.26. 11:39

Így tápláljuk a rágcsálónkat!

A rágcsálók kevésbé idő- és hely-igényes háziállatok, ám az egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele az apró kedvencek hosszú és egészséges életének.

Lisztmayer Zsófia

A táplálkozástudományi szempontokat figyelembe véve találunk a rágcsálók között kevésbé igényes fajtákat, és találunk olyanokat is, amelyek csak szigorú szabályokkal tarthatók egészségesen. Míg az előbbi kategóriába a hörcsögök néhány képviselője tartozik, az utóbbiban a tengerimalacot és a törpenyulat lehetne megemlíteni.

Azonban vannak olyan lényeges tartási tudnivalók, amelyek a rágcsálók minden fajára jellemzőek. Fogazatuk állandóan növekszik, ezért ébren töltött idejük nagy részében rágnak. Nagy mennyiségű cellulózt tartalmazó eledelük erőteljesen koptatja a fogaikat. Ha nem növekedne állandóan a fogazatuk, akkor hamar tövig kopna. A helytelen táplálás a folyamatos fogkoptatás elmaradása miatt is veszélyes. Ha ugyanis rosszul kopik a fogazat, akkor félrenövés alakul ki, és helyes irányba állítani nehéz, sokszor lehetetlen.

Bár a rágcsálók tartása valóban nem igényel különleges odafigyelést, unatkozni azért ne hagyjuk kedvencünket. Szeretik a rendszeres futtatást, így érdemes a terráriumban egy mókuskereket is elhelyezni, kivéve tengerimalacok esetén.

Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig legyen kedvenc rágcsálónk előtt friss víz.

A hörcsögök a magevők közé tartoznak, de a zöldségeket is szívesen elfogyasztják, így bátran adhatunk nekik répát

A hörcsögök a legkedveltebb háziállatok közé tartoznak, hiszen olcsón beszerezhetők, és aránylag kis helyen is elférnek. Ezek az apró rágcsálók a magevők közé tartoznak, természetes környezetben táplálékuk leginkább magvakból áll, de szeretik a zöldséget is. A táplálék összehordását segíti a pofazacskójuk, amelyben óriási bőrredők helyezkednek el. Van kifejezetten hörcsögöknek való, speciális magkeverék, amely általában kukoricát, napraforgómagot, búzát, egyéb magvakat, lucernarudacskákat, szárított zöldséget, hörcsögsütiket tartalmaz. A keverékből minden nap egyszer adjunk kisállatunknak. A zöldségek közül adhatunk a hörcsögünknek répát, paradicsomot, uborkát és kevés salátát is. A gyümölcsök közül az alma a leginkább ajánlott, minden másból csak épp egy egészen kicsi darab engedélyezett! Kerüljük a savas gyümölcsöket és banánból se adjunk neki sokat.

Az egerek és patkányok hasonló táplálási igénnyel rendelkeznek, mint a hörcsögök, de ők könnyen túletethetők. A különbség az, hogy több fehérjét igényelnek, mint a hörcsögök. Heti egy-két alkalommal adhatunk ezért nekik kevés túrót, sonkát vagy egy kevés lisztkukacot.

A csincsillák rostigénye magas, legyen előttük mindig jó minőségű széna. A jó széna friss, illatos és haragoszöld, tartalmaz szélesebb és keskenyebb levelű fűféléket is. A sárgás széna állott, nem etethető. Ha a szénában sok az apró, fekete pontocskát tartalmazó fűszál, akkor az gombás, veszélyes lehet, így etetése tilos. Zöldséget és gyümölcsöt is adhatunk nekik, de a mennyiségre figyelni kell, mert könnyen elhíznak. Óvatosan bánjunk az olajos magvakkal is, mert ez is gyors súlygyarapodáshoz vezethet.

A két legkényesebb fajnak számít a tengerimalac és a nyúl. Legfontosabb táplálékuk a széna és a víz. A tengerimalacok fogazatának optimális kopását a fafélék rostjai segíthetik elő. A hiedelemmel ellentétben nem a száraz kenyér, hanem a széna koptatja legjobban a malackák fogát. A széna energia- és fehérjetartalma nagyobb, mint egy azonos mennyiségű friss fűadagé. Az állatkereskedésekben kapható fogkoptató eszközök azonban ártalmasak is lehetnek, ezért használatuk előtt kérdezzünk meg egy állatorvost.

A nyulakat általában naponta kétszer kell etetni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. Érdemes megfigyelni, hogy fél óra alatt mennyit eszik a kedvencünk, és legközelebb ugyanannyit adni neki. A nyuszik szívesen fogadják minden nap a bőséges mennyiségű friss szénát, valamint a füvet, a káposztát, a kelbimbót, a salátát (mértékkel), a sárgarépát, a fehérrépát vagy a retek zöldjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!