Állatvilág

2015.05.15. 19:22

Fülemülék éjszakája a kőszegi Abért-tónál

Kőszeg - Madárhangok megfigyelésére gyűltek össze péntek este a természetszeretők a Fülemülék éjszakáján.

Némethy Mária

A fülemüle a világ egyik legszebb énekhangú madara. További különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek. A sűrű bokrosokban költő, jellegtelen, olajbarna színű, vöröses farkú madár a belvárosokban is megtelepszik, ezért rengeteg ember találkozhat velük.

A madár a telet a Szaharától délre húzódó területeken tölti. A tavaszi vonulásuk után május elején térnek vissza hozzánk. A hosszú út után a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek. Késő délutántól kora estig elbűvölik hangjukkal nem csak a faj tojóit, de az embereket is.

Illés Péter vezette tegnap a sétát a madárhangok nyomában. Fotó: Unger Tamás

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület Vas Megyei Csoportja péntek este ennek a gyönyörű hangnak az élvezetére hívott érdeklődőket. A kőszegi Abért-tónál szervezték meg a találkozót, innen indult a Fülemülék éjszakája elnevezésű, madárhangokat megfigyelő program Illés Péter vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!