Állatvilág

2016.01.18. 09:19

Víz alatt „repül” több tíz métert - a vasi vízfolyásokat választotta a hegyi patakok helyett a vízirigó

Fut a víz alatt, egyes források szerint még a szárnyát is használja a táplálékszerzéshez. A kávébarna alapszínétől rikítóan elütő hófehér hasáról könnyen felismerhető vízirigó a megyénkben csörgedező tiszta vizű hegyi patakok téli vendége.

Simán Klára

Alapvetően a bővizű, gyors folyású, sziklás vizeket kedveli. Apró rákokból álló táplálékát a víz alá bukva, a patakmeder alján futva szerzi, ez a vadászati stratégia egyedülálló az énekesmadarak között.

A kézben tartott madarat lllés Péter kőszegi madarász fotózta le, amikor tavaly télen meggyűrűzte azt Fotó: Illés Péter

Ezen a télen a Gyöngyös kőszegi és a Pinka felsőcsatári szakaszán figyelték meg, de előfordult már a Perint szombathelyi és a Rába szentgotthárdi szakaszán is - mondta el kérdésünkre Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. Fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll, hazai fészkelőállománya mindössze 5-10 pár, egy ízben Kőszegnél is költött (1999). Élőhelyét leginkább a mederszabályozási munkák veszélyeztetik.

Tartós megtelepedését az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportja mesterséges fészkelőládák kihelyezésével segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!