Állatvilág

2016.03.31. 14:49

Kutya a kozmetikában - Négylábú kedvenceinknek is jár a tavaszi regenerálódás

Körkép - Sok gazdi nem viszi el télen kozmetikába a kutyusát: úgy gondolják, ha levágják a szőrét, fázni fognak. Most, a tavasz beköszöntével viszont elengedhetetlen a betegségek elkerülése végett, hogy felkeressünk egy szakembert. Olvasóinknak Simigla Ildikó kutyakozmetikus ad tippeket a kutya szőrzetének rendben tartásához.

Vadas Krisztina

A tavasz közeledtével kedvenceinknek szintén szüksége van egy alapos ápolásra, tisztításra, szőrük rendbetételére.

Sajnos fennáll az a tévhit, hogy télen nem nyíratják meg a gazdik a kutyát, mert akkor nagyon fog fázni. Ezek a szobakutyusok, amelyeket kozmetikába hordanak, valóban fáznak, de nem azért, mert le van vágva a szőrük, hanem azért, mert hozzászoktak a szoba melegéhez. Ettől függetlenül télen is fontos a kutya szőrének kezelése.

Tehát az, aki télen nem hordta kozmetikába a kutyusát, itt a legfőbb ideje, hogy meglátogasson egy szakembert. Ennek nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szerepe is van. Simigla Ildikó kutyakozmetikus ad olvasóinknak tanácsokat, hogyan lehet szép és egészséges bundája ebünknek.

- Tavasszal sem tartom célszerűnek, hogy túl rövidre legyen vágva a kutya szőre, mivel a lakásban nincsenek hozzászokva az UV-sugárzáshoz. Ezért, ha túl rövid a szőrük, az ő bőrüket is ugyanúgy megégetik, károsítják az UV-sugarak - kezdte Ildikó.

- Emellett minden kutyagazdi tudja, hogy az ebeknek nincsenek verejtékmirigyei: lihegéssel hűtik magukat, legfeljebb a talppárnák közt fordulhatnak elő verejtékmirigyek. A kutya szőre eredendően úgy alakult ki, hogy rendben tartsa a hőháztartását: télen fűt, nyáron hűt. Így tehát attól nem lesz kevésbé melege a kutyusnak, ha rövidre vágjuk a szőrét - tette hozzá.

A kutyák szőrzetének rendben tartásával különböző egészségügyi problémák is elkerülhetők vagy észrevehetők. Ha a gazdi otthon szakszerűtlenül kezeli kedvence bundáját, akár még jobban elősegítheti a csomósodást, loncsosodást. Ezzel a legnagyobb probléma, hogy a csomókban megtelepszenek különböző baktériumok, gombák, de a növényi maradványok is beleragadhatnak: mindezek komoly fertőzések forrásai lehetnek.

Ha rendszeresen hordja a gazdi kozmetikába a kutyát, akkor otthon nem is szükséges fürdetni. Az otthoni ápolásban a legfontosabb, hogy fenntartsuk azt az állapotot, amely a kozmetikai kezelés után kialakult. Ennek a legfontosabb eleme a fésülés. Kutyája válogatja, hogy milyen gyakorisággal kell elvégezni, de még a rövid szőrű kutyák esetében is érdemes legalább hetente megfésülni.

- A kozmetikával kapcsolatban a legfontosabb, hogy folyamatosan legyen hozzászoktatva az állat. Első alkalommal csak ismerkedünk, megfésülöm, megmutatom neki az eszközöket. Fontos, hogy megszokja az eb az érintést, a zajokat, a gépeket, így megtanulják, hogy a kozmetikában nyugton kell maradni, és nem kell félni - emelte ki a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!