Magvak és alma a madaraknak

2018.12.25. 09:00

Ha odaszoktatjuk őket, akkor folyamatosan gondoskodni kell róluk télen

Itt a hó és a fagy, ez a madáretetés igazi szezonja. Nem mindegy ugyanakkor, hogy mit teszünk a kerti etetőbe.

Lakosi Gabriella

Boltokban is kapható madáreleség

Fotó: Pixabay

A szakemberek azt javasolják, főleg olajos magvakkal és állati zsírokkal etessük az énekes madarakat, de vannak olyanok, amik nagyon szeretik az almát. Utóbbit elég felkötnünk például egy fára. A boltokban is kapható külön erre a célra készült madár­eleség. Kenyeret viszont semmiképp ne tegyünk ki nekik. Az étel mellett a folyadékpótlásra is gondolnunk kell, ha beköszöntenek a kemény fagyok, a madarak már nehezen találnak maguknak innivalót. Erről is gondoskodjunk!

Boltokban is kapható madáreleség
Fotó: Pixabay

Magyarországon a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészelnék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent nekik. Aki elkezdi etetni a kismadarakat, az jó, ha tudja, hogy egészen február végéig, március elejéig nem hagyhatja abba a táplálásukat. A szárnyasok ugyanis megszokják, hogy egy élelemben gazdag területet találtak, télen pedig már nem keresnek maguknak másik helyet, így ha nem gondoskodunk róluk, éhen halhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!