Ki korán kel, énekes rigót lel

2019.04.02. 17:10

Ilyen közelről az énekes rigó – Meghallgathatja jellegzetes hangját is (videó)

Ha megnézik a videót, ezentúl Önök is mindig képesek lesznek felismerni az énekes rigót, bármerre is hallják és látják!

vaol.hu

Az énekes rigó, hivatalos nevén a Turdus philomelos, az elsők között visszatérő énekesmadaraink közé tartozik. A hímek ilyenkor kezdik elfoglalni a territóriumaikat és gyönyörű dallamos énekkel jelzik jelenlétüket, ami az Őrségi Nemzeti Parkban szinte egész területén végigkísér minket. Énekesmadár társai még csak nemrég indultak el hazánk irányába, így jó darabig könnyű lesz felismerni az énekét.

Az énekes rigók, ha tehetik, mindig keresnek egy-egy magas pontot, ahonnan hallatják magukat, így könnyítve meg számunkra a megfigyelésüket is. Barna tollazatuk rejtőzködő életmódot sejtet, a hasa pöttyös, a torka fehéres. A mellén rozsdasárga, szív- és csepp alakú sötét foltot láthatunk.

Rendkívül szorgos kis madarak, igencsak korán kelnek, már hajnalban rázendítenek jellegzetes dallamaikra majd pihennek egyet és késő délután ismét énekelnek. Estefelé pedig ők azok a madárkórus tagjai közül, akik búcsút vesznek a naptól – tudjuk meg az Őrségi Nemzeti Park a facebook oldaláról.

Az énekes rigóról az Őrségi Nemzeti Park facebook oldalán osztott meg egy közeli videót, így gyönyörű hangját most Ön is meghallgathatja:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!