Állatvilág

2017.05.11. 20:05

A csőr már látszik - Jönnek a kicsi gólyák a kőszegi Chernel-kertben

Kőszeg - Sikeres volt az idei költés: már látszik az eredménye az egyik fészekben a kőszegi Chernel-kertben, és az első héjtörő mozdulat sem maradt észrevétlen!

Bakos Ágnes

A Chernel-kerti gólyaudvar egyik földre épült fészkében nagy dolgok vannak kibontakozóban - ezzel a le-írással osztotta meg a tojás-fotót Facebook-oldalán a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. Természetesen folyamatosan figyelik a kert fészkeit, hogyan alakul az idei költés. Alig egy hónapja járhatták be "civilek" is a kertet szakemberek kíséretében, majdnem mind a 42 kialakított fészkelőhelyet átnézhették. A bejárás alkalmával üres odúkat, tojásokat és fiókákat is találtak. Három hét pedig nagy idő, különösen ilyen fiatal madarak életében. Amelyek akkor fiókák voltak, lassan szárnyra kelnek.

Sok tojásnak pedig azóta reped már a héja - persze nem magától, hanem a kismadarak akarnak már napfényt látni. Ilyen első "kitörést" örökítettek meg a napokban egy gólyafészekben, és várhatóan lesz még sok fotó, a fiókák fejlődésének több fázisát is nyomon követhetik az érdeklődők, akár online. A tojás-létről nemrég nemcsak fotó, hanem film is készült: bárki lehet gólyatojás, ugyanis a leendő fiókák közé tettek egy kamerát a természetvédelmi szakemberek. A filmre vett jelenetekből pár perces összeállítás készült: látható, ahogy igazgatja a tojásokat a szülő, az utolsó képkocka pedig stílusosan az, amikor leül költeni az egyik madár... Egyébként a szülők felváltva kotlanak, és mindketten táplálják fiókáikat.

A csőr már látszott, amikor a „lesifotó" készült a földre épített fészekről Fotó: Facebook.com/BITL

Sok-sok életszakaszt követhetünk még nyomon a kőszegi gólyákkal. Ha "véres ebédet" látunk, azon se lepődjünk meg, hiszen a fehér gólya ragadozó madár és sokféle fajt fogyaszt. Zsákmányol rovarokat, halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisebb emlősöket és madarakat. A gólyafiókák 58-64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még egy-három héten át etetik a fiatalokat.

ÉRDEKESSÉGEK A FEHÉR GÓLYÁRÓL



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!