Természet

2020.02.05. 12:22

Szicíliáig repült a Kőszegen gyógyult gólya

Jól sikerült a kőszegi gyógykezelése annak a gólyának, amelyet a napokban Szicíliában fotóztak. Helyben is értékes információ a kőszegi gólya észlelése, és arrafelé egyébként is ritkán jár magyar gólya.

Bakos Ágnes

Fotó: FaFacebook/BITL Davide Pepi

Szicília déli részén figyeltek meg egy, a kőszegi Chernel-kertben mentett és jelölt fehér gólyát – tette közzé a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. A gólya tavaly augusztusban lett kőszegi, miután Celldömölk környékéről sérülés miatt a madármentőkhöz került. Áramütés érhette, nem volt jó állapotban, egy hónapig lábadozott mielőtt szabadon engedték. Most pedig már 1157 kilométerre van a Chernel-kerttől.

Fotó: FaFacebook/BITL Davide Pepi

A madármentők kiemelik: azért is különösen értékes a gólyamegfigyelés, mert egy időszakos vizes területen látták, ezzel pedig a szicíliai természetvédők bizonyosságot kaphattak, hogy ott nemcsak helyben fészkelő madarak élnek, hanem vonulók is megfordulnak. Egyébként nem gyakran: a több mint száz éves múltra visszatekintő madárgyűrűzés történetében ez mindössze a negyedik magyar gyűrűs fehér gólya-észlelés Szicíliában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!