Állatvilág

2017.01.25. 13:40

Több rétisast láttak az idei Vas megyei megfigyelésen, mint a tavalyi összeíráson

A hideg idő miatt kevesebben és kisebb területen vállalkoztak a sasszámlálásra, mint tavaly. Vas megyében idén januárban 104 területi egységet térképeztek fel a madárfigyelők.

Bakos Ágnes

KÖRÜLMÉNYEK

Az idén már a 14. országos sasleltár készült. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezte az összeírást, ezúttal is együttműködésben a nemzeti parkokkal. A cél a felmérés: hogy kiderüljön, hány ragadozó madár telel itthon.

Az idei sasszinkron hétvégéjének időjárása megnehezítette a számolást: csökkent kis mértékben a felmért terület nagysága és kevesebb volt a résztvevő.

Vas megyében tavaly 136, idén 104 helyszínt fedtek le a számolók. Egyenként, vagy csoportonként két és fél szer két és fél kilométeres területet figyeltek. A madártani egyesület munkatársai azt írták: a felmérők a mostoha időjárási körülmények közepette is 2502 darab négyzetet érintettek, ez összesen 15 ezer 637 négyzetkilométer, ami az ország területének 17 százaléka.

Hasonló vad madarakat számláltak meg szerte az országban Fotó: Unger Tamás

EREDMÉNYEK

Az összesített számok szerint idén nyolc rétisast számoltak meg Vas megyében, tavaly hatot. Egerészölyvből idén 154 példányt számoltak a vasi területeken, tavaly 205-öt. Kékes rétihéjából idén hat került a számlálók elé, tavaly tíz példányt soroltak Vas megyéből.

Gatyás ölyvet is láttak Vas megyében: egy példányt idén januárban, tavaly ugyancsak egyet számoltak. (lehet, hogy ugyanaz a téli vendég, amely példány tavaly is itt töltötte a hideg heteket.)

Vándorsólyomból egyet sem láttak idén, tavaly egyet jegyeztek fel a sasszinkronhoz csatlakozott számolók.

Sok olyan megfigyelés alá vett ragadozó madár van, amelynek egyetlen példánya sem mutatkozott Vas megyében sem idén, sem tavaly. Ilyen a parlagi, a szirti és a fekete sas, a kerecsensólyom, a pusztai ölyv, a vörös kánya és a túzok.

Az országos adatsorokat összesítve az MME közölte: összesen 554-562 közötti rétisast és 300-314 közötti parlagi sast sikerült megfigyelni. A felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, tehát a legsasosabb élőhelyeken is száz négyzetkilométerenként mindössze átlag 4,5 rétisas és kettő parlagi sas került lencsevégre.

FELMÉRÉSEN KÍVÜL

A nappali ragadozó madarak kerültek a táblázatba, de mellettük baglyokat és ragadozó életmódú énekesmadarakat is számoltak a felmérők. Azokról csak országos összesítés van, hogy melyik megyékben írták össze őket, azt nem tudni. Az biztos, hogy 25 erdei fülesbaglyot, 33 réti fülesbaglyot, 18 kuvikot, valamint hatvan hollót és 111 őrgébicset is feljegyeztek.

Várhatóan a jövő év januárjában ismét lesz sasszinkron. Az akkor is az időjárástól függ, hogy mennyien tudnak részt venni. A felmérés természetesen akkor lehet reprezentatív, vagy legalábbis a lehető legpontosabb, ha minél nagyobb területet lefednek a számlálók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!