Baba

2015.05.03. 17:38

Öt jel, hogy szorong a gyermeke

A bölcsőde, az óvoda nagy változás a kicsiknek, ezért Vida Ágnes babapszichológus szerint természetes, hogy az első hetekben, hónapokban szoronganak. Íme öt jel, amely alapján ön is megtudhatja, hogy meddig normális a szorongás és miből tudhatja, hogy változásra van szükség.

Lisztmayer Zsófia

EVÉSZAVAROK

Vida Ágnes kismama blogján megjelent írásából kiderült, hogy evészavar általában azoknál a gyerekeknél jelentkezik, akik otthon is küzdöttek hasonló problémákkal. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a közösségbe szoktatás okozta szorongás az evés, ivás körüli problémákban jelentkezik: a kicsi nem eszik a bölcsődében; csak egyfajta ételt hajlandó megenni; nem hajlandó inni az óvodában; csak inni hajlandó az óvodában, enni nem; csak akkor eszik, ha etetik.

Minden gyermeken máshogy jön ki az új ingerek okozta stressz és szorongás. Fotó: Noiportal.hu

ALVÁSZAVAROK

A beszoktatást követően előfordulhat, hogy a korábban már jól alvó kisgyerek is elkezd felriadni éjszaka. A bölcsőde/óvoda nagy ingermennyiség a számára, estére túlfárad, és amikor alvás közben a felszínes alvási szakaszhoz érve felriad, hirtelen túlságosan éber lesz, nem tud visszaaludni. Olyasmi jelenség ez, mint amikor felnőttként egy vizsgára vagy más fontos eseményre készülve éjszaka hirtelen „bekapcsol az agyunk" és nem tudunk visszaaludni. Ez a jelenség átmeneti, többnyire néhány hét alatt elmúlik.

VISELKEDÉSZAVAROK

A közösség minden gyerekből mást vált ki. Vida Ágnes szerint gyakori jelenség, hogy az óvodában tündéri kisgyerek hazatérve hiperaktív kisördöggé változik. Érthető, hiszen egész nap jó gyereknek kellett lennie, így amikor végre otthon, ismerős közegben találja magát, akkor kiengedheti az egész napi feszültséget. Ennek az ellenkezője is előfordulhat: a bölcsiben sok panasz van a kisgyerekre, míg otthon tökéletesen viselkedik. Ez a viselkedés többnyire átmeneti, idővel a kisgyerek rájön, hogyan védje meg magát, hogyan érvényesítse az akaratát a többiek között. Ha azonban ez az időszak nagyon elhúzódik, az gyakran a csoport összetételéből adódik, és bizony az óvónéniknek is segíteniük kell a gyerekeknek megtalálni a saját helyüket.

SZOBATISZTASÁGI PROBLÉMÁK

Kisgyermekkorban a legtöbb szorongásos tünetet a szobatisztasággal kapcsolatos panaszok jelzik: a kicsi nem hajlandó se pisilni, se kakilni az oviban; a kicsi nem hajlandó kakilni az oviban; a kicsi újra bepisil, bekakil, pedig már szobatiszta volt; az éjszakára már szobatiszta kicsi alváskor megint bepisil. Amikor a kicsi újra bepisil, bekakil, az gyakran azért van, mert a bölcsi annyira sok inger, hogy egyszerűen elfárad, későn jut eszébe, hogy mennie kell, ez általában a kicsi érésével együtt megszűnik.

BESZÉDZAVAROK

Vida Ágnes írásából kiderült, hogy talán a beszédzavarok okozzák a legnagyobb ijedtséget a szülőknél. A közösséggel kapcsolatos szorongás okozhat ugyanis úgynevezett részleges mutizmust, ebben az esetben a kicsi otthon szívesen beszél, azonban az óvodában nem hajlandó megszólalni. A másik gyakran előforduló jelenség a dadogás, ami szintén korlátozódhat csak az óvoda területére. Mindkét esetben pszichológus segítségére van szükség.

A beszoktatás utáni első hetekben normális, ha a kicsi szorong. Ha azonban három hónap után is megmaradnak a tünetek, érdemes elsőként az óvónénivel majd nevelési tanácsadóval, pszichológussal beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!