Baba

2017.06.24. 10:01

Vedd ölbe, ringasd, énekelj a kisbabádnak!

SÁRVÁR - Mindennek van eredője. Ennek az írásnak egy néhány hónapos kisbaba csillogó tekintete. Édesanyja öléből csodálta az arborétumban mondókákra szüleikkel menetelő gyermekeket.

Pogács Mónika

Ringató foglalkozást tartottak éppen a Születés Ünnepén. A látottak után a módszerről többet szerettem volna tudni.

Látszólag habkönnyű dolgok történnek a foglalkozásokon: gyermekdalok közös éneklése, tanulása, mondókák ismételgetése, együttmasírozás. A Ringató módszernek azonban fejlődéslélektani alapokon nyugvó, komoly metódusa van.

- A Ringató foglalkozásvezetők kiválasztását személyes elbeszélgetés előzi meg. Elvárás a felsőfokú végzettség, a szép, érthető beszéd, a stabil énekhang és a jó kommunikációs képesség - mondta elöljáróban Gerbert Judit, a sárvári és több más, vasi foglalkozás vezetője.

 

A Ringató országos zenei nevelési program három év alatti kisgyermekek és szüleik számára, a kodályi elvek alapján. Kidolgozója dr. Gállné Gróh Ilona Forrai Katalin-díjas énektanár, karvezető. Az egyik legfontosabb cél a kisgyermekek zenei érdeklődésének felkeltése eszközök nélkül, a szülők közreműködésével. A félórás foglalkozásokon dalokat, mondókákat, mozgásos, ölbeli játékokat sajátíthatnak el a kicsik szüleikkel együtt.

- Sokan és sokfélék vagyunk foglalkozásvezetők. De az alap, amivel országszerte dolgozunk, egységes - emelte ki Gerbert Judit, majd hozzátette: Én szeretem hangsúlyozni, hogy a Ringató nem tanfolyam. Ezért bárki bármikor csatlakozhat, fel tudja venni a fonalat. A rendszer nagyon okos. A fél óra alatt mindig van olyan ének, mondóka, amelyet mindenki ismer. Az új dalokat pedig sokszor ismételjük együtt.

Az énekeket az úgynevezett ringatós könyvek tartalmazzák. Mondókákat azonban a szépirodalomból is gyakran vesznek át a foglalkozásvezetők. Gerbert Judit rendszeresen mond például Sarkadi Sándortól, Kányádi Sándortól, Weöres Sándortól, Gazdag Erzsitől, Károlyi Amytól verseket. Lényeg, hogy ritmikus, könnyen elsajátítható mondókákként alkalmasak legyenek visszhangjátékokhoz, ritmusukra jól lehessen tapsolni, menetelni.

- Fontos a magyar mondókakincs, de Európára is kitekintünk. Jobbnál jobb magyar szövegek vannak. A "Bundám szőrös, kócos és a talpaim nagyok" kezdetű svájci mondóka magyarítója például Csukás István, és nagyon szeretik a gyermekek - tette hozzá a foglalkozás vezetője.

Cél az együtténeklés és játék élményének átélése oldott körülmények közt. Az édes-anyák mellett édesapákat, nagyszülőket is szívesen látnak a foglalkozásokon.

- A Ringató közösségnek varázshatalma van. Segítségével mindent el lehet intézni. Jól jöhet például, ha tudjuk, kinek erőssége a tortasütés, a varrás, a horgolás - lelkesedett Judit, aki fontosnak tartotta kiemelni: Nagyon hálás a sárvári könyvtárnak és vezetőjének. A bibliotéka gyermekrészlege fogadta be a Ringatót és nagyon jó helyszínnek bizonyult. A résztvevők a foglalkozások után sem sietnek haza, hanem a könyvekkel ismerkednek.

Sok szülő hamar észreveszi, hogy mennyit fejleszt gyermekén az indirekt módszerrel.

- Most óvodások azok a kicsik, akikkel először kezdtük a Ringató foglakozásokat. Sorban jönnek a visszajelzések a sikerélményekről: A ringatós gyermekek szeretnek énekelni, nagyon hamar megtanulják az új dalokat, jó a ritmusérzékük, ügyesen mozognak - mondta büszkén a foglalkozásvezető.

A beszélgetés során a módszer érzelmi intelligenciára tett hatása is szóba került. Gerbert Judit megjegyezte: A szomorú daloktól sokszor tartanak a szülők, pedig ezeket biztonságban jó átélni a kicsinek. A különböző érzéseket biztonságos körülmények közt tapasztalják meg, szüleik karjában. Így később könnyebben dolgozhatják fel - akkor már egyedül - a nehéz pillanatokat életük során. Ez teszi igazzá a biztonságban félni jó alapvetést.

- Biztatok mindenkit, ha teheti, daloljon otthon gyermekének bármit, ami eszébe jut saját gyermekkorából, vagy akár egy slágert is, csak énekeljen. Mikor a foglalkozáson elkezdek egy dalt, nagy kerek szemekkel néznek rám a kicsik. Mikor anya csatlakozik az énekléshez, anyára néz ugyanígy a pici. Mert anya hangja a legszebb a világon! - hangsúlyozta Gerbert Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!