Bajánsenye

2014.06.30. 18:50

A település száz évét és a helyiek életét mutatja be a tárlat

Bajánsenye - Bajánsenye a 20. században ezzel a címmel nyílt múlt-idéző tárlat a művelődési házban. A képeken és dokumentumokon szereplő adatok sok helyi ember életének mozzanatait, örömét, bánatát idézték meg a látogatók számára.

Bajdó Bettina

A kiállítás megálmodója és összeállítója Györke Gyuláné nagy élvezettel mesélt magáról a gyűjtőmunkáról, mely segítségével bemutathatta a település elmúlt több mint száz évét. Elmondta, hogy a levéltárban kutatott a dokumentumok és képek után, melyek segítségével bárki hű képet kaphat a településről. A legelső paravánon mindjárt a település létrejöttének történetét követhetik nyomon az érdeklődők. Ahogy a tárlat tervezője fogalmazott: köztudott, hogy Bajánsenye négy településből egyesült. 1939 Dávidházához Kotormányt csatolták, majd Senyeháza egyesült Őrbajánházával. 1950-ben a két településből, Dávidházából és Senyeházából lett Bajánsenye.

Györke Gyuláné édesapjától örökölte a régi takarékszövetkezet épületét. Nemrég térköveztették az udvarukat, a munkások a felújításkor ásták ki az épület egykori feliratának az „A” betűjét. Fotó: Szendi Péter

A kiállítást körbesétálva a vasútépítés, a kultúra, az egészségügy, az oktatás története is körvonalazódik, az egyházi és családi események, keresztelők, esküvők, lakodalmak meghitt pillanataiba is betekintést nyerhet a látogató. Nemcsak a vidám pillanatok kaptak helyet a tárlaton, a világháborúk borzalmai a települést is érintették, hat gyermek is áldozatul esett egykor. 1950 és 1953 között pedig innen is hurcoltak el kényszermunkatáborokba helyi lakosokat.

A településen virágzó kereskedelem is volt: téglagyár, fűrészüzem működött, ácsbrigád és cipész is ténykedett. – 1907-ben már működött a helyi takarékpénztár a településen – tette hozzá a szervező. – Édesapám megvette az épületet, majd az én tulajdonomba került. A kiállított képen látszódik, hogy milyen is volt egykor az épület. Nemrég térköveztettük az udvarunkat, a munkások most ásták ki az épület egykori feliratának az „A" betűjét. Már többször is építkeztünk a terülten, ez a kincs azonban mindeddig rejtve maradt. A tárlat július 10-éig a művelődési ház nyitva tartási idejében megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!