Bajánsenye

2015.02.12. 19:42

Közös programokat szerveznek - Példaértékű együttműködés Bajánsenye és Hodos között

Bajánsenye – Február első hetében az előző évekhez hasonlóan az idén is együttes testületi ülést tartottak Bajánsenye és a szomszédos szlovéniai település, Hodos önkormányzati képviselői.

Kálmán György

Az évente váltott helyszíneken rendezett tanácskozás házigazdája most Bajánsenye volt. A két település közötti példaértékű kapcsolat már több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza. Az uniós csatlakozást követően ez az együttműködés még szorosabbá vált. Ezeken az összejöveteleken a képviselők mellett az intézmények vezetői, az egyesületek és civil szervezetek képviselői is részt vesznek. A közös testületi ülésen az elmúlt esztendőben végzett közös munkát tekintik át, és egyeztetik az idei esztendő programjait.

A házigazdák részéről Györke Gyula polgármester köszöntötte a résztvevőket. Tekintettel arra, hogy az elmúlt év őszén mindkét országban önkormányzati választások voltak – a testületekben új képviselők is ülnek – a program egy gyors bemutatkozással kezdődött. A folytatásban Bajánsenye polgármestere, érintve az önkormányzat elmúlt évi munkáját is, áttekintette és méltatta a két település közös közéleti, kulturális és egyéb területeken végzett együttműködését. Szóba kerültek egyebek mellett a nemzeti ünnepek közös megemlékezései, a májusfaállítás és kitáncolás, a majálisi rendezvények és a szüreti felvonulás, mint a legismertebbek. Bunderla Rudolf hodosi alpolgármester, az előző ciklus polgármestere, arról beszélt, hogy a rendezvényeket a két település ma már professzionális szinten rendez meg. Megköszönte a senyeieknek, hogy az elmúlt évben képviseltették magukat a hodosiak két jubileumi rendezvényén, a tűzoltók 120 éves, valamint a sportegyesület 30 éves ünnepségén.

A képen Györke Gyula Bajánsenye polgármestere köszönti az együttes ülés résztvevőit. Mellette balról Orbán Lajos hodosi polgármester, Bunderla Rudolf hodosi alpolgármester, Boncz László bajánsenyei képviselő és Borisz Ábraham a Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség elnöke

Ábrahám Borisz elnök, a Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség nevében nemcsak az elmúlt év, hanem az elmúlt választási ciklus munkáját köszönte meg, és ő is példaértékűnek nevezte az együttműködést. Szükségesnek tartotta a programok egyeztetését, mivel nekik a Kárpát-medence más, magyarok által lakott területeivel is vannak kapcsolataik és kötelezettségeik. Orbán Lajos, Hodos polgármestere arról szólt, hogy amíg a két ország között nincs együttműködési megállapodás, addig európai pályázatokat nem lehet megjelentetni. Lenne pedig hely a támogatásnak, hiszen a Hodos – Szalafő közötti útszakaszt is helyre kellene állítani, és egy közös kerékpárút építése is felvetődött. A tanácskozás részt vevői ezután áttekintették a 2015-ös évre tervezett programokat, majd munkavacsorával ért véget a megbeszélés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!