Bajánsenye

2016.07.14. 17:01

Bölcsődei és kerttervek - Utakat javítanának, és fejlesztenék a régi iskolai konyhát

Bajánsenye - Bölcsőde lesz, utakat újítanak fel, csatornáznak is. Elmaradt és új fejlesztések megvalósítása a terv Bajánsenyén. Az önkormányzat három hónapos, intenzív előkészítő és pályázatíró munkát zárt.

Vas Népe

- Pályázatot nyújtottunk be a belterületi csapadékvíz elvezetésére. Ez valójában a közút mellett húzódó árkok, átereszek, zárt csatornaszakaszok felújítását jelenti, valamint a Vörösmarty és az Arany János út északi oldalát érinti - kezdte Györke Gyula polgármester. A mintegy 35 millió forintos beruházáshoz nem szükséges önerő, a műszaki előkészítést pedig elkészítette a bajánsenyei önkormányzat. A polgármester folytatta: - Orvosi rendelőnk öt település orvosának központi rendelője. Felújítására, fejlesztésére bruttó 26 millió 700 ezer forintos támogatást szeretnénk elnyerni. Az önerő mértéke 2,5 millió. Ez a fejlesztés a rendelő és a lakásrész felújítását jelentené, valamint akadálymentesítést és energetikai fejlesztést is. Sőt, orvosi műszerek beszerzése is része a tervnek. Az egészség mellett szociális építkezésben is gondolkodnak az őrségi településen: - Mint ismert, a kormány 2017 szeptemberétől megszünteti az egységes óvoda-bölcsődei intézményrendszert. A térségben a bajánsenyei volt az első óvoda-bölcsőde - ezt alakítanák át.

Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere összegezte a megfogalmazott elképzeléseket, terveket
Fotó: Szendi Péter

Étkeztetési fejlesztés is napirenden van: a volt iskolai konyhát 1980-ban építették, jelenleg naponta 140-150 adagot főznek itt. Forráshiány miatt évtizedeken keresztül csak kisebb javításokra és pótlásokra volt fedezet - most ezt is felújítanák. S van még más is:
- Tíz évvel ezelőtt a csatorna-beruházást követően a belterületi utakat felújítottuk. Sajnos az állapotuk azóta jelentősen leromlott, már szükséges a rekonstrukciójuk, amit csak pályázati támogatásból tudunk megoldani - fejtette ki Györke Gyula. Az előkészítő munkákat itt is elvégezték: vállalják a 2,5 milliós önrészt, és mintegy 16 millió forint támogatást remél az önkormányzat. A csapadékvíz-elvezetés, az orvosi rendelő felújítása, valamint a mini bölcsődei projektek megyei elosztású uniós forrásból valósulhatnának meg, az útjavításra és a konyhai fejlesztésre pedig a nemzetgazdasági tárca írt ki pályázatot.

A napokban még egy támogatási kérelemmel toldotta meg a fenti blokkot az önkormányzat: a zártkertek revitalizációja címmel jelentetett meg pályázatot a földművelésügyi miniszter. A kiíráson a kercaszomoriakkal együtt indul Bajánsenye. A két település között húzódó szőlőhegy közkedvelt közösségi tere mindkét településnek. Bár sokan gondozzák itt szőlőjüket, gyümölcsösüket, a Kis hegyen is vannak elhagyott területek. A program lehetőséget teremt ezek rendbetételére, betelepítésére, gondozására. Az őszre eldől, hogy mi valósul meg a tervekből, siker esetén a téli időszak feladata lesz a közbeszerzések lebonyolítása.

Címkék#Bajánsenye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!