Bajánsenye

2017.02.25. 23:05

Emléktáblával tisztelegnek az egykori hadifoglyok előtt

Emlékhelyet állítottak annak a kilenc bajánsenyei lakosnak, akiket szovjet hadifogságba hurcoltak a II. világháború után. Szerencsésnek mondhatták magukat, mindannyian hazatérhettek.

Bakos Ágnes

- Tudatosan is vállalnunk kell az emlékőrök szerepét - ezt is hangsúlyozta az emléktábla és fal avatóján V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. A Millenniumi Parkban állították fel a bezártságot jelképező falat, arra került a neveket soroló emléktábla, Mészáros Imre körmendi kőfaragó munkája.

A kezdeményező, Cseke Sándor édesapjára is emlékezett

Az egykori bajánsenyei hadifoglyok: Berke József, Bognár Imre, Cseke Jenő, Dóra József, Hegyi László, Ibi István, Kovács Endre, Németh László és Róka Gyula. Kovács Endre most 94 éves, ő az egyetlen, aki még él a kilenc férfi közül, az ünnepségen három fia képviselte. És ott voltak sorstársai hozzátartozói is, köztük Cseke Sándor, Cseke Jenő fia. Ő kezdeményezte az emléktábla állítását és özvegy édesanyja is elkísérte az emlékezésre.

A kommunizmus áldozatainak száma a világban leg-alább 100 millió - idézte fel V. Németh Zsolt. A felejtést úgy lehet meggátolni, ha odafordulunk a közösségek emlékezései felé. Ehhez közeget, helyet kell biztosítani, Bajánsenye pedig élen jár ebben - mondta a képviselő. - Csak a múlt tisztelete és ismerete adhat erkölcsi alapot és erőt a jelen feladatainak megvalósításában - fogalmazott az avatón Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!