Barangoló

2020.06.29. 10:50

Szentgotthárd, a vallási emlékek és a vizek városa

Szentgotthárdot, Magyarország legnyugatibb városát III. Béla király alapította a ciszterci szerzetesek letelepítésével. A város azóta is a térség ipari, turisztikai, egészségügyi, kulturális és vallási központja.

VN

A ciszterci épületegyüttes máig a város egyik legnagyobb büszkesége. Ennek része Magyarország harmadik legnagyobb barokk temploma. Dorffmeister és Gusner freskói, Schrezenmayer kézzel faragott, intarziás bútorai és Schnitzer szinte megszólaló szobrai díszítik. A templomban nagyszabású restaurálás zajlik, de előzetes egyeztetéssel látogatható. Az oltár már megújult, a templombelső alkotásain restaurátorok dolgoznak. A ciszterci kolostorépület (ma városháza) közösségi helyiségei is látogathatóak, igény szerint vezetéssel, de a vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a „Kaland a kolostorban” nevű játékot is, melyet tablet segítségével, feladványok megoldásával játszhatnak végig, megismerkedve a kolostor történetével. Az épületet az eredeti tervek alapján felújított barokk kert öleli körbe.

A település fontos állomása a nemzetközi Mária-útnak, és a zarándokok úti céljává vált a boldoggá avatott Brenner János vértanú káplán emlékére felépített kápolna is.

Szentgotthárd közelében paradicsomi szépségű természeti környezetben fekszik a strandolásra, horgászatra is alkalmas Hársas-tó. A nívódíjas termál- és élményfürdő wellnessrészleggel, uszodával, szaunaparkkal és a fürdővel egybeépült, négycsillagos szállodával várja vendégeit. Az üvegkupola alatt pálma- és banánfák, zöldellő növények nyújtanak különleges hangulatot.

Magyarország egyik legszebb és legkalandosabb folyója a Rába, Szentgotthárd pedig a vízi túrák hagyományos kiindulópontja. A Rába és a Lapincs összefolyásánál, a felújított Alpokalja kempingben nemcsak sátorozásra van lehetőség, hanem kajak és kenu bérlésére is.

Csata 3D-ben

A Pável Ágoston Múzeumban háromdimenziós, digitális terepasztalon újrajátszhatjuk az 1664. évi szentgotthárdi csatát, izgalmas hang- és fényeffektusokkal kiegészítve, s itt kezdhető meg az egyedi fejlesztésű hadiösvény-program is..

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!