Belföld

2002.03.09. 15:31

A miniszterelnök avatta fel az Õrségi Nemzeti Parkot

Õriszentpéter, Szentgotthárd (fb,al) – Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel tegnap az Õrségi Nemzeti Parkot.

Mórocz Zsolt

Az ünnepségen részt vett Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, Boros Imre PHARE-ügyekért felelõs miniszter, a szaktárcák államtitkárai, a megye országgyûlési képviselõi és vezetõi, Zlatko Mursec, Szlovénia szentgotthárdi fõkonzulja, a térség polgármesterei, természetvédelmi szakemberek.

Az avatást a Radetzky-huszárok, a Vas megyei lovasbandérium felvonulása, fúvós térzene tette ünnepélyessé. A Harmatfû Természetvédelmi Központban kézmûvesek kínálták portékáikat, a karámokban õshonos magyar állatfajtákat lehetett megtekinteni. Az ünneplõ tömeget Markovics Tibor, a nemzeti park megbízott igazgatója köszöntötte, majd Németh Zsolt országgyûlési képviselõ mondott beszédet. Köszönetet mondott azoknak, akik a nemzeti parkért dolgoztak, s azoknak, akik nemzedékrõl nemzedékre megóvták a tájat. Hangsúlyozta: a tizedik nemzeti park nemcsak az Õrséget, hanem a Vendvidéket is magában foglalja. Turi-Kovács Béla szerint az Õrség, az õsi magyar gyepûvidék új õrizõt, új támaszt nyert. Arra kérte a helybélieket, soha ne érezzék a nemzeti park tevékenységét tehernek, inkább segítsenek. A természetvédelem a természet és az ember egységét jelenti – dolgozzon ebben a szellemben a nemzeti park is – kívánta.

A köszöntõk után dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója üdvözölte a „legidõsebb testvér” nevében az új parkot. A Hortobágyi parkról készült emlékplakettet új kollégájával együtt adta át Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök köszönettel kezdte avatóbeszédét: elismerte azok munkáját, hosszú éveken át dolgoztak azért, hogy a nemzeti park megszülethessen. Az érkezés öröme megszépíti a megtett utat – folytatta mondandóját Orbán Viktor, megjegyezve: a nemzeti park létrehozásához 12 évre volt szükség, „bármerre jár az ember Magyarországon, ha az Õrség nevét kiejtik, a köznyelv a legszebb, legértékesebb tájak egyikét idézi fel”. Egy ország, nemzet értékét és gazdaságát a lelki, szellemi és természeti minõség szabja meg a jövõben. Az, hogy Magyarország képes-e megõrizni természeti értékeit, nem egyszerûen természetvédelmi kérdés, és nem csak azoknak fontos, akik szeretik a természetet. Ezek a döntések, alkotások a jövendõ, 21. századi Magyarország gazdasági erejének egyik legfontosabb elemét adják majd. A miniszterelnök leszögezte: ma már nem arra van szükség, hogy Magyarországra az olcsó bérmunkaerõ miatt érkezzenek beruházók, hanem a jól képzett magyar munkaerõ szellemi teljesítménye miatt. Nem arra van szükség, hogy füstölgõ kéményû gyárakat építsenek szerte az országban, hanem hogy minõségi szolgáltatásokat nyújtsanak az itt élõknek és az ide látogatóknak. A természeti értékekben rejlõ gazdagságot nemcsak õrizni kell, hanem üzleti szempontból kihasználni is. A miniszterelnök egy korábbi õrségi útja során azt tapasztalta, hogy az itt élõk közül sokan még nem érzik biztonságban a jövõjüket.

Hogy ezen segíthet-e a nemzeti park, arra most nem lehet választ adni, ám a nemzeti park számos lehetõséget rejt magában, jelentette ki. A nemzeti park ugyanis kötelezettségeket ró a mindenkori kormányra: a területet fejleszteni kell, sajátosságuk figyelembevételével. A miniszterelnök azt ígérte: az õshonos állattenyésztést, legeltetést az országos átlagot jóval meghaladó mértékben támogatja a kormányzat. Az agrár-környezetvédelmi program újabb pénzügyi forrásokat jelent majd a térségnek, folytatta. További feladat a nemzeti parkokban az õshonos mesterségek, foglalkozások megõrzése, felélesztése, tájházak építése. A miniszterelnök megjegyezte: a nemzeti park avatása nem egyszerûen deklaráció, nem csupán természetvédõk régi álmának valóra váltása. Azért is jöttünk össze, hogy megmutassuk bizodalmunkat, reménységünket, hogy ezzel a döntéssel az itt élõ emberek élete is könnyebbé válik majd, jelentette ki. Beszélt arról is, hogy a kormány különös figyelmet fordít az országhatárok mellett lakókra, mert különleges törõdést érdemelnek. Ezek ugyanis a legkevésbé fejlett, s a legtöbb problémával küzdõ területek: aki a határ mellé szorult, a buta 20. század eredményeképpen lemaradt, kiesett az ország gazdasági vérkeringésébõl. A mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie ennek megváltoztatására, ez vonatkozik az Õrségre is. Hogy itt egy nemzeti parkot nyitottunk, s hogy Szlovénia jó állapotban van, és minden remény megvan arra, hogy velünk együtt csatlakozik az Európai Unióhoz, felcsillantja a reményt: itt egy határokon átnyúló természetvédelmi övezet jöjjön létre, amely különleges lehetõségeket kínál az európai polgároknak.
Beszéde után Orbán Viktor kopjafát helyezett el.

Az épülõ kethelyi református és a felújításra váró szentgotthárdi katolikus templom meglátogatása után Orbán Viktor a határszéli város belvárosában tett sétát, s betért egy kávéházba.
Az Õrségbõl elõször az épülõ kethelyi templomhoz hajtott Orbán Viktor és kísérete. Fél kettõ után már több százan várták az autókonvojt a belvárosban, s hamarosan begurult a kormányfõt szállító limuzin a templom elõtti térre. Orbán Viktort – aki hatalmas taps közepette szállt ki az autóból – Szentgotthárd polgármestere, Bauer Károly köszöntötte. A hivatalos üdvölés után a miniszterelnök sok embert köszöntött a tömegben. A helybeliek virágcsokrokkal várták, de elõkerült egy fehér szõrû plüssmackó is egy táska mélyérõl. Ezután a házigazdák a Szent Boldogasszony-templomba kísérték Orbán Viktort, ahová csak kevesen mehettek be. Késõbb Bauer Károly polgármester elmondta, odabenn több ügyben kérte a kormányfõ támogatását.

- A templomot 200 éve nem restaurálták, félõ, hogy a tetõszerkezet korhadása miatt károsodhat a fõépület. Szóvá tettem az ipari parki határátkelõ ügyét, megemlítettem a felsõszölnöki térség csatornázási gondjait. Tájékoztattam a miniszterelnököt a helyi uszoda, szálloda építésének tervérõl is – hallottuk.

Fél órával késõbb megjelent Orbán Viktor, aki a templom lépcsõjérõl rövid beszédet mondott. A kormányfõ szerint az elmúlt esztendõkben erõs „ellenszélben” tették a dolgukat, ezért köszönetet mondott minden jóérzésû embernek, aki jókívánságokkal, imádkozással kiállt a kormány mellett. Befejezésül a kormányfõ hozzátette: - Már csal egy apró feladat vár ránk, legyenek szívesek április 7-én és 21-én pontosan elvégezni ezt – tette hozzá.

Orbán Viktor mintegy félóra alatt tette meg a templomtól a Picasso kávéházig vezetõ alig néhány száz métert, mert sorra állították meg az autogramot kérõk, sokan kisebb ajándékkal, virággal lepték meg õt. A Picasso kávéházban lekerült a miniszterelnökrõl a zakó, ingujjban rendelt egy kávét. A helyi és a térségi politikusokkal, a parlamenti pártok vezetõivel tartott rövid megbeszélés már nem volt nyilvános. Orbán Viktor tegnapi programja Keszthelyen délután öt órakor folytatódott: a nagygyûlés után a helyi televízióban válaszolt a feltett kérdésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!