Belföld

2002.03.14. 16:57

Kultúra és fennmaradás

Celldömölk (gab) – A kisvárosban kezdõdött tegnap délután a március 15-ei ünnepségek megyei sorozata. A szónok Pálinkás József oktatási miniszter volt, aki fórumot is tartott.

Mórocz Zsolt

A tegnapi ünnepségen Esztergályosi Jenõ, az Apáczai Kiadó ügyvezetõ igazgatója köszöntötte a résztvevõket. Pálinkás József arról szólt, hogy a nemzet megmaradása és felemelkedése a szabadságon és összetartozáson alapul, amihez erõ és felelõsség kell. 1848-ban sokan érezték úgy, hogy akár legféltettebb kincsüket, az életüket is kockára teszik, fel is áldozzák a fennmaradásért, mondta a miniszter. Majd hozzátette: volt idõ, amikor féltek ettõl az ünneptõl, mert ereje van, a szabadság, a nemzeti összetartozás ereje. Ma erõsödõ, emelkedõ, és remények szerint gyarapodó magyar nemzet tagjai vagyunk, mondta Pálinkás József.
Gyarapodó az ország a gyönyörû, sokat tudó gyerekek által, és gyarapodó a Trianon által elszakított magyarok által, akikkel együvé tartozunk. Ezt szimbolizálja az összetartozási törvény, amely a miniszter szerint azt jelenti, hogy a Kárpát-medencében ezer év óta nem adtuk fel a helyet, és még sok ezer évig nem adjuk fel. Pálinkás József Kossuth Lajost idézte, aki szerint a nemzet becsületében van egy morális erõ, amely hozzájárul a materiális erõ megsokszorosításához. Ezt a materiális erõt szimbolizálja március 15-e, ezt kell továbbadni a gyerekeknek: a nemzetbe, a szabadságba, a felemelkedésbe vetett hitet. A szónoklat után az ünnepi mûsorban az 1848/49-es eseményeket idézték fel a diákok mûvészeti csoportjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!