Belföld

2005.02.01. 15:57

Figyelemmel kisérik, hogy milyen képzettség kell

Székesfehérvár (tri) Igaz, hogy Európában a Közép-dunántúli régió a negyedik helyen áll a befektetések nagyságát illetõen, ám sok bérmunkát keresõ multi is van a beruházók között. A regionális fejlesztési tanács azt szeretné elérni, hogy a cégek kutatásai, fejlesztési helyszínei is mi legyünk.\r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

Ezt jól szolgálja mondtaHeirich Péter, a regionális fejlesztési ügynökség igazgatója a régió öt felsõoktatási intézménye. Az általuk végzett prosztgraduális képzés fontos a gazdaság szempontjából.Az ügynökség felmérte, mely szakmák vannak kihalóban, milyen új szakismeretre van szükségük a vállalkozóknak. Az ilyen képzést a fejlesztési tanács anyagilag támogatja.Szeretnék elindítani az e-közigazgatásiprogramok is. Elképzelhetõ, hogy ennek keretében egy település minden családja számítógépetkap, amennyiben legalább egy családtag leteszi a kezelõi vizsgát.

rn

A kistérségekben törekvés, hogy mindenütt létrejöjjön a kis- és közepes vállalkozásokat támogató inkubátorház. E hálózat a helyi vállalkozások erõsítésén keresztül próbálja elérni a foglalkoztatottság növelését. Nem csak a vállalkozók számára gondoskodik a legújabb ismeretek átadásáról, hanem figyelemmel kiséri a térség munkaerõigényét és szervezéssel is segíti a megfelelõ munkavállalói képzettség megteremtését. Segíthetnek a strukturális munkanélküliség felszámolásában, abban, hogy a munkanélkülieket olyan szakmára képezzék át, amelyek iránt van kereslet.

rn

A kistérségek törekvése az építõipari kraszter kialakítása is. A vállalkozók hálózatba szervezése, amellyel lehetõvé válik, hogy az induló nagyberuházásokba is bekapcsolódjanak. Az ezekben való részvétel nem csak pillanatnyi munkát, a fejlesztéshez is forrásokat biztosíthat.

rn

A Kistérségi Fórum vezetõje, Kossa Lajos elmondta, olyan pályázatokat dolgoznak ki, amelyek egyszerre tartalmaznak felújításokat, munkahelyteremtést és a továbbképzést. Az ilyen komplex programoknak van esélyük uniós támogatásra. Szorgalmazzák a szociális szolgáltató központok kistérségenkénti kiépítését is, azok is segítik a munkanélkülieket az átképzésekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!