Belföld

2005.02.15. 15:58

Innovatív programok

Szombathely (tk) - A Regionális Szociális Forrásközpont képzési tevékenységében két irány játszik fõszerepet. Az egyik egy viszonylag állandó, a szociális szféra igényeihez és a törvényi szabályozáshoz szorosan alkalmazkodó igénykielégítés: ide szakképzések és akkreditált továbbképzések tartoznak. \r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

A kht. tevékenységében jelentõs szerepet játszik az új, innovatív programok kidolgozása és megvalósítása. Ezek hazai és nemzetközi pályázatokon való részvételt jelentenek, európai uniós és magyar partnerekkel együttmûködve. A képzések minden esetben a programok fontos részét alkotják, hiányuk csorbítaná a projektek eredményességét. Ezeknek a projekteknek célja a munkaerõpiacon hátrányos helyzetû rétegek képzésének, foglalkoztatásának elõsegítése. Így több éven át foglalkoztak például a többnyire vidéken élõ, gyakorlatból kiesett, gyermekgondozási segély után megélhetést keresõ nõk vállalkozóvá válásának segítésével.

rn

A forrásközpont a Vas Megyei Munkaügyi Központ támogatásával hat éve mûködteti az Integrált Foglalkoztatást Segítõ Szolgálatot. Ennek keretében a munka- asszisztensek olyan egyéni segítségnyújtást végeznek, melynek a célja, hogy a megváltozott munkaképességû, fogyatékos emberek is munkát vállalhassanak az elsõdleges munkaerõpiacon. A munkáltatók begyakorlási, betanulási lehetõség nélkül nehezen gyõzhetõk meg arról, hogy fogyatékos embert foglalkoztassanak. Ezzel párhuzamosan a fogyatékos ember is nehezen vállalkozik a munkavégzésre. Ennek a két hatásnak az enyhítésére dolgoztak ki képzési programot.

rn

A 150 órás képzés során a megváltozott munkaképességû emberek olyan képességeket sajátítanak el, amelyek megalapozzák az önálló élet kialakítását, az elsõdleges munkaerõpiacon való munkavégzést. Megismerkednek a munkavégzési lehetõségekkel, a munkahelyi követelményekkel, szabályokkal. A gyakorlati oktatás során száz órát normál mun- kahelyeken töltenek el, és ott sajátítják el a munkafolyamatokat. Ha a munkáltató elégedett a hallgató teljesítményével, a képzés befejezése után állást kaphat azon a munkahelyen, ahol a gyakorlati idejét töltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!