Belföld

2006.01.20. 17:01

Áprilisban rendezik a választást

<STRONG>Budapest (mti) – Április 9-én lesz a 2006. évi országgyûlési képviselõválasztások elsõ fordulója – jelentette be Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön. Ezzel hivatalosan is kezdetét vette a választási kampány.</STRONG>

Mórocz Zsolt

    A választások második fordulóját április 23-án tartják.
    Az államfõi bejelentéssel hivatalosan is kezdetét vette a választási kampány. Sólyom László a dátumok kihirdetésekor elmondta: az elsõ fordulóban a külképviseleteken április másodikán, az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken április elsején lehet szavazni.
    Az országgyûlési választások második fordulóján Magyarországon és a külképviseleteken egységesen április 23-án, vasárnap lehet majd szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken a választások második fordulóján a választás napja április 22. A választás napján, illetve az azt megelõzõ napon kampánycsend van, ám a két forduló között ismét kampányolhatnak a pártok.
    Gyurcsány Ferenc kormányfô a köztársasági elnök bejelentése után elmondta: azt szeretné, ha a választási kampányban szövetségesek és riválisok is az ország érdekét tartanák szem elôtt. Véleménye szerint az elsô fordulóig hátralévô nyolcvan napban az a versenytársak feladata, hogy bemutassák, ki milyen jövôt képzel el az országnak.
    Hiller István, a Magyar Szocialista Párt elnöke a miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón közölte: az MSZP országos elnöksége február 18-ára hívja össze a párt miniszterelnökjelölõ  kongresszusát. A budapesti kongresszus az MSZP miniszterelnök-jelöltjén kívül dönteni fog a párt országos listájáról és választási programjáról – tette hozzá.
    Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke reagálásában azt mondta: a többség az április 9-ei idõpontra számított, mert az ország érdeke, hogy a választási kampány idõszaka minél rövidebb legyen.
    Kuncze Gábor szerint a Szabad Demokraták Szövetsége számított erre az idõpontra és felkészült a választásokra. Pártja vasárnap tartja küldöttgyûlését, ahol véglegesítik a választási programot. „Ezek szerint ez egyúttal egy kampánynyitó rendezvény is” – tette hozzá.
    Dávid Ibolya, az MDF elnöke kijelentette, bízik abban, hogy a választási kampányban több szó esik majd a valódi programokról. Elmondta: február 18-ára tervezik kampánynyitó gyûlésüket és akkortájt véglegesítik az országos és területi listákat. Üdvözölte, hogy rövid lesz a kampányidõszak, hiszen – tette hozzá – ez jó az állampolgároknak, a pártoknak és a költségvetésnek is. A pártelnök megjegyezte: „Az idõponttal kapcsolatban a köztársasági elnök úr megválasztása óta egyetlen pártelnökkel egyeztetett, Orbán Viktorral, aki nemrégiben azt nyilatkozta, hogy 125 nap múlva, április 9- én lesz a választás. Ha szándékos, ha véletlen ez az egybeesés, mindenféleképpen kínos”.
    Az országgyûlési választások idõpontjáról a köztársasági elnök egyetlen párt képviselôjével vagy közjogi méltósággal sem konzultált, döntésérõl nem is tájékoztatott senkit elôzetesen – cáfolt Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófõnöke csütörtökön.
    Az áprilisi országgyûlési választásokra 6,6 milliárd forintot hagyott jóvá a parlament, ebbõl az induló pártok összesen 100 millió forint támogatásban részesülhetnek – közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetõje csütörtökön. Az eddigi gyakorlatnak megfelelõen, a 100 millió forintot a jelöltek számának függvényében osztják szét, amikor a jelölt- és listaállítás lezárult – mondta Rytkó Emília. - Elsõ alkalommal voksolhatunk országgyûlési választáson a külképviseleteken is – közölte. Magyarország 90 nagykövetségén és fõkonzulátusán lehet szavazni az áprilisi parlamenti választásokon, annak idõpontja elôtt egy héttel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!