Belföld

2006.01.31. 18:03

Gyurcsány értékelt

<STRONG>Budapest (mti) – Az elmúlt négy év alapvetõ célkitûzései teljesültek – jelentette ki hétfõi évértékelõ beszédében Gyurcsány Ferenc kormányfõ a parlamentben.</STRONG>

Mórocz Zsolt

    „Mi, liberálisok és szocialisták büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt négy év célkitûzései alapvetôen, fõ irányokban és fõ tartalmakban sikerültek” – mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfô szerint négy év alatt egyharmaddal nõtt a jövedelmek és 25 százalékkal a nyugdíjak vásárlóereje, a családtámogatási rendszer átalakításával jelentõsen emelkedett az egy gyermekre jutó támogatás összege, az alacsony inflációval megvalósult a forint stabilitása, csökkentek az adók.
    Köztük 26-ról 21 forintra az átlagkeresetek adója, valamint 25-rõl 20 százalékra az áfa felsõ kulcsa, és míg 2002-ben 100 forint munkabér után 56 forint került az államkasszába, 44 pedig a dolgozókhoz, mára 50,8 forint az államé és 49,2 forint a munkavállalóé – mondta Gyurcsány. Az eredményekrõl szólva a kormányfõ kitért a Fészekrakó program elindítására, az autópálya-építésekre, az iskola-, panellakás- és kórházfelújításokra, valamint arra, hogy mára kétszer annyi támogatást kap átlagosan egy gazda, mint négy éve. Hozzátette, hogy az adó- és járulékcsökkentésre, valamint a nyugdíjkorrekciós programra vonatkozó hosszú távú elképzelések tervezhetôséget teremtettek, továbbá megkezdôdött az egészségügyi reform elôkészítése. Hozzátette, hogy mindeközben új feszültségek és új kihívások is keletkeztek, amelyekkel szembe kell majd nézni. A legfájóbb feszültségforrások között említette a szociális kiigazításokra és a fejlesztésekre felvett hiteleket – amelyekre mint a jövôbe való befektetésekre tekint –, a munkanélküliséget, a szegénységet, az államigazgatási reform elmaradását, valamint azt, hogy az országban sokan csalódottak a politika hangneme és amiatt, ahogy a közügyek mennek. Összegzésében kijelentette: nincs út vissza a szocializmusba, és nincs út elôre a polgári szocializmus fából vaskarika rendszerébe sem, Magyarországon szociális piacgazdaságot szeretnénk teremteni – mondta.
    A Fidesz a munkahelyteremtést és a vállalkozások erõsítését kérte számon, az MDF szerint az elszalasztott lehetõségekrõl szólt az elmúlt négy év, az SZDSZ elnöke felelõs politizálásról és a problémákkal szembenézésrôl, míg az MSZP vezérszónoka a választások tétjérôl és a két nagy párt közötti különbségrôl beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelô beszédére reagálva hétfôn az Országgyûlésben.
    Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a munkanélküliség növekedésérôl szólva hangsúlyozta: az elmúlt négy évben romlottak a munkahelyteremtés lehetôségei, ezért kell csökkenteni kisés középvállalkozások terheit. „Munkahely, munkahely, munkahely”. Errôl kellett volna beszélnie a miniszterelnöknek – tette hozzá.
    Herényi Károly, az MDF frakcióvezetôje az elszalasztott lehetôségek négy évének nevezte ezt a kormányzati ciklust, mert mint mondta, nem tudtunk élni az uniós csatlakozás adta lehetôségekkel. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredmények felsorolásakor nem szabad elfelejteni, hogy minden az adófizetôk pénzébôl valósul meg.
    Hiller István, az MSZP elnöke azt mondta: a választások tétje, hogy felfordulás vagy nyugodt, erõs Magyarország legyen.
    – Az ügyészség elkezdte begyûjteni azokat az információkat a miniszterelnököt érintõ Nomentana-ügyben, amelyek alapján eldönthetô, hogy a hatóságnak van-e a hatásköre vizsgálatot indítani – válaszolta Polt Péter legfõbb ügyész a fideszes Répássy Róbert interpellációjára hétfõn a parlamentben. Répássy azt kérdezte a legfõbb ügyésztõl, indokoltnak tartja-e, hogy vizsgálatot indítson a Nomentana Kft. kapcsán,amelynek korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt az ügyvezetôje. Mint mondta, a Magyar Nemzetben nemrégiben megjelent cikksorozat szerint a cég jogi értelemben nem létezett 1993 és 1995 között, mert a cégbíróság elutasította a bejegyzését. „Fennáll a gyanúja annak, hogy a jelenlegi miniszterelnök több jogsértést követett el, azzal pedig, hogy a törvényben elõírt elszámolási mérleget és adóbevallásokat nem készítette el, megfoszthatta a magyar államot az adóbevételtõl” – jelentette ki. Polt Péter úgy válaszolt: az ügyészség nemcsak interpellációként, hanem törvényességi kérelemként is tekintett a beadványra, de jelezte, hogy a vizsgálat elindításának szigorú feltételei vannak, például az idõmúlás értékelése is. Hangsúlyozta: az ügyészség gyakorlata szerint önmagában újságcikkek alapján nem lehet vizsgálatot lefolytatni. Jelezte, érdemben írásban tájékoztatja majd a fideszes politikust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!