Belföld

2006.02.04. 14:59

Garanciákat ígérnek

Budapest (mti) – A bérgarancia intézmény erõsítését tervezi a kormány, a törvénymódosítások elõkészítése már megkezdõdött, de azokat várhatóan már csak az új parlament tudja elfogadni.

Mórocz Zsolt

    Ezt Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter közölte a pénteki kormányszóvivõi tájékoztatón. Többféle intézkedést készítenek elõ. Így például a munkaügyi felügyelõk felhatalmazást kapnának arra, hogy ne csak a minimálbér, hanem a munkaszerzõdésben, illetve a kollektív szerzõdésben szereplô bértételek kifizetését is számon kérhessék a munkáltatóktól.
Ha a munkáltató saját döntéssel a törvényben elõírtaknál késõbb fizeti ki a bért, akkor a javasolt változások alapján ezt a jegybanki alapkamat kétszeresével emelt mértékkel kellene teljesítenie. A munkavállalók továbbá a tervek szerint azonnal hozzájutnának a felszámolási eljárás során elmaradt keresetük és végkielégítési összegük egészéhez, valamint adókedvezménnyel biztosítótársaságoknál is köthetne javukra szerzõdést a munkáltató.

    Három kérdést tett fel a munkanélküliség növekedése kapcsán az MSZP-nek Deutsch-Für Tamás, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján. Arra várnak választ a szocialistáktól, hogy miért nem sikerült teljesíteniük a 2002-es, 400 ezer új munkahely megteremtésérõl szóló választási ígéretüket, miért döntött úgy a kormány, hogy cenzúrázza a munkanélküliségi adatokat, illetve, hogy készek-e támogatni a társadalombiztosítási járulék csökkentését – mondta.
Utalt rá: az állástalanok száma eléri a 400 ezer fôt. Deutsch-Für a tájékoztatón újságírói kérdésre azt is bejelentette, hogy két képviselôtársával bûncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentették Gyurcsány Ferencet a Nomentana Kft. ügyében a Legfõbb Ügyészségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!