Belföld

2006.03.28. 15:18

A Fidesz-elnök a roma érdekek fontosságáról

Budapest (mti) – Az élet minden területén figyelembe kell venni a roma szempontot – hangsúlyozta Orbán Viktor budapesti fórumán.

Mórocz Zsolt

A pártelnök a romák minél erõsebb érdekképviseletét szorgalmazta. A Fidesz miniszterelnökjelöltje 100-150 roma ember elõtt azt mondta: nem jó, ha egyetlen helyen foglalkoznak a romák ügyeivel, hanem az élet minden területén figyelembe kell venni a roma szempontot. Orbán Viktor hangsúlyozta: arra van szükség, hogy a romák megszervezzék magukat, képviseltessék magukat a magyar közéletben, az önkormányzatokban, a szakmai képviseletekben és az Országgyûlésben is. Ránk számíthatnak, mi segítünk abban, hogy ezt a munkát elvégezzék – tette hozzá, jelezve, hogy a Fidesznek a legjobban szervezett roma közösséggel, a Lungo Drommal van megállapodása, amelynek jegyében lesz roma csoport a parlamentben.

A politikus figyelmeztetett: a választás elõtt mindig befolyásolni akarják a romákat, rendszeresen megkörnyékezik õket „könnyû és gyors ígéretekkel”, azt remélve, hogy ezért odaadják a szavazatukat. Orbán ugyanakkor arra intett: „nem éri meg odaadni a becsületet semmilyen rövid távú elõnyért”. Orbán Viktor a fórumon a résztvevõk hozzászólásait összegezve elmondta: szükség van cigány vállalkozók támogatására, és érdemes olyan programot is kidolgozni, amely a falun élô romák számára a gazdává válás lehetôségét nyitja meg.

Fontosnak nevezte az iskoláztatást és a szakképzést, és ígéretet tett arra, hogy ha kormányra kerülnek, akkor folytatják az elõzõ ciklusban elkezdett roma ösztöndíj programot is. Orbán szerint az egészségügyi ellátásban olyan roma védõnõi hálózatra van szükség, amelynek tagjai rendszeresen járják a cigánytelepeket. Teleki László romaügyi államtitkár hétfõi reagálásában azt mondta: az Orbán-kormány idején még arra sem volt lehetôség, hogy a magyarországi cigányság a kormányon belül képviseltesse magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!