Belföld

2007.08.03. 02:29

Erdészeti központ

Szombathely - Jövő tavaszra elkészül a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kámoni információs központja.

Nagy Ildikó

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. tervei között régóta szerepelt az erdőt, erdőgazdálkodást bemutató információs központ létrehozása. A megfelelő terület után kutatva, a városrendezési terv áttekintése után adódott az ötlet, hogy a Kámoni Arborétumot alapító Saághy István egykori kastélya közelében lévő területen alakítsák ki a központot.

Az Erdészeti Tudományos Intézet kezelésében lévő, állami tulajdonú területet ingatlancserével sikerült megszereznie a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek: értékes őriszentpéteri és velemi belte- rületi ingatlanjaikat ajánlották fel a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak a kiszemelt parkos részért cserébe, meséli Gergye András, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. projektmenedzsere.

A mintegy 16 ezer négyzetméteres parkos rész közepén épül majd fel az erdészet irodaházának is otthont adó mintegy 1400 négyzetméternyi hasznos alapterületű, Saághy István nevét viselő erdészeti információs és ökoturisztikai központ. A legfelső szinten egy száz főt befogadó konferenciatermet, tárgyaló- és okatatótermet, kiszolgáló-helyiségeket és két 32 négyzetméteres kiállítótermet alakítanak ki. Az egyikben állandó kiállítással, a másikban időszaki tárlatokkal várják majd a látogatókat. Az épület földszintjén és első emeletén a zrt. irodái kapnak helyet. A jelenlegi, Zanati úton lévő irodaházát értékesíti a társaság. Egy 80 autót befogadó parkolót is kialakítanak a közpark bejáratánál, a központ épülete elé pedig egy tavat álmodtak a tervezők. Gergye András hangsúlyozza azt is, hogy nagy örömükre mind a tervezésre, mind pedig a kivitelezésre kiírt pályázatot helyi cég nyerte: a terveket a Mátis és Egri Tervező Kft. készítette, az építkezésen pedig a Tender Kft. szakemberei dolgoznak. Az épület köré egy közjóléti funkciókat szolgáló, mindenki által látogatható parkot szeretnének kialakítani, ezt a munkát Szily Adrienn táj- és kertépítő mérnökre bízták. A füvészkertként funkcionáló, több száz éves fákban is bővelkedő parkban tanösvények, esőbeállók és fa pihenőbútorok lesznek, a szép környezetben akár szabadtéri órákat is tarthatnak majd a diákoknak.

Az építkezés június elején kezdődött, és ha minden a tervek szerint halad, év végére elkészülhet az épület, jövő tavasszal pedig megnyílhat az információs központ. A park rehabilitációja azonban több időt vesz igénybe, néhány évnek biztosan el kell telnie, mire a területet belakják a növények. A központ épületét több mint 300 millió forintból építteti meg a társaság: az összeg egyharmadát a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Zrt. adta, alaptőke-emelés formájában, a fennmaradó részt saját fejlesztési forrásaiból finanszírozza a cég. Az épület berendezésére és a park kialakítására további 30-30 millió forintot szán a cég.

Az erdészeti infromációs és ökoturisztikai központban az erdőgazdálkodás folyamatát, a vasi erdők növény- és állatvilágát szeretnék bemutatni, emellett az erdőgazálkodók - elsősorban a magán-erdőgazdálkodók - továbbképzését is itt szeretnék majd megoldani.

Az építkezés jó ütemben halad, már állnak a főfalak, tegnap pedig a liftaknát zsaluzták a munkások. A központ épületét kívülről - a környezethez illően - téglával és fával burkolják majd. Gergye András kollégáival egyetemben külön büszke arra, hogy a központnak egy tisztáson találtak helyet, így - néhány elszáradt és veszélyes egyedet leszámítva - egyetlen fát se kellett kivágniuk az építkezés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!