Belföld

2009.04.25. 20:01

Bajnai-program: nem a világ legjobbja, de nyertesek lehetünk

Budapest (MTI) - A kormány válságkezelő programja lehet, hogy nem világ legjobb programja, de a "nyertesek országát" teremtheti meg - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén Budapesten.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A miniszterelnök szerint nagyon sok fájdalommal jár a válságkezelés, de ha Magyarország nem halad a határozott, gyors cselekvés útján, egyre gyorsabb lehet a lecsúszás, az ország súlyos társadalmi, szociális, gazdasági válságba kerülhet. Az áldozatnak van értelme, mert a lemondás eredménnyel jár, az út végén, néhány év múlva magabiztosabb, erősebb, gyorsabban fejlődő Magyarország áll - hangsúlyozta a kormányfő. 

Nyertesek Magyarországa?

Meglehet, hogy a programnak nincs minden részlete úgy kidolgozva, mintha sokkal több időn állt volna rendelkezésükre - tette hozzá. Hangsúlyozta: abban hisz, hogy most a válság közepén gyors, határozott cselekvésre van szükség, és a meghirdetett program a cselekvésnek, a válságból való kilábalásnak, az ország megerősítésének programja.

A miniszterelnök azt mondta, a program a nyertesek Magyarországát teremtheti meg, abból az országból, amely ma széttagolt, viszályokkal terhelt, és a veszekedésben, a bizalmatlanságban lefelé menő spirálba került. Bajnai Gordon megismételte, hogy a program négy elemre bontható, az azonnali válságkezelő lépések mellett tartalmazza az egyensúlyteremtő, növekedésösztönző és bizalomhelyreállító intézkedéseket.

Munkahelyek védelme

A legsürgetőbb feladatok között a munkahelyek megvédését emelte ki, és azt, hogy segíteni igyekeznek a vállalkozóknak, a bajba jutott devizahiteleseknek.  A miniszterelnök szerint a rövid távú válságkezelés mit sem érne, hogy ha eközben nem tudnák stabilizálni az ország helyzetét hosszú távon. 

- Magyarország régóta többet költ, mint amennyit megtermel, talán kicsit túl korán hitte el, hogy már benne van a tutiban, hogy beérkezett az európai jólétbe - fogalmazott Bajnai Gordon, arra utalva, hogy többen elhitték, az 1995-ös válság kezelése után az ország megindult egy gyorsuló, fenntarható növekedési pályán.

Magyarország növekedési képessége lassul, eladósodása viszont megnőtt, a világválság miatt nehezebb hitelt felvenni, ezért ismét bizonyítania kell a külföldi és belföldi finanszírozók felé, hogy képes olyan pályára állítani az országot, amelynek végén az adósságunk csökkeni fog - mondta a kormányfő. Kiemelte: az egyensúlyteremtés rövid távon nem jelenthet mást mint kiadáscsökkentést. A magyar gazdaság az idén 6 százalékkal csökken, ezért, ha az ország tartani akarja a 3 százalékos hiánycélt, további kiadáscsökkentésre van szükség - tette hozzá Bajnai Gordon.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Magyarországon az emberek többsége tudja és elfogadja, szükség van az ország gazdaságának kiigazítására, az egyensúlyteremésre, és hogy ezekért mindenkinek áldozatot kell vállalnia. A kormányfő szerint ha helyreáll az egyensúly és beindul a növekedés, akkor Magyarország sokkal gyorsabban lesz képes kinőni az adósságát, ezzel visszahozhatja a külföldi finanszírozók bizalmát, és így stabilizálódhat a forint árfolyama, alacsonyak lehetnek a kamatok.

Szolidáris válságkezelés

Bajnai Gordon közölte, hogy a kormány programjának világos a társadalomfilozófiája, amely a szolidaritás értékére épül. 
 
- A válságkezelés is lehet szolidáris - mondta, megjegyezve, minden egyes intézkedésbe az adórendszer, a nyugdíjak vagy a közszféra területén megpróbálják belevinni ezt az eszmét.
 
Kitért arra, hogy a kabinet programja "nagyon nagy mértékben" segít roma polgártársainkon, hogy Magyarország fogadja magába a cigányságot, mert ország fejlődése e nélkül nem fenntartható. Utalt arra, hogy a kormány mandátuma csak egy évre szól, de néhány sorskérdéssel aktívan kell foglalkoznia.



Bajnai Gordon miniszterelnök megérkezik megérkezik az MSZP országos választmányának ülésére, hogy az új kormány tervezett válságkezelő lépéseiről tájékoztassa a a résztvevőket 

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!