Belföld

2009.05.07. 23:28

Éjféltől sztrájk: garantált a vasúti káosz pénteken

Budapest - A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) megkezdte pénteken 0 órakor a 18 óráig tartó munkabeszüntetést a vasúton a LIGA Szakszervezetek ágazatokra kiterjedő országos sztrájkjához csatlakozva.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Zsoldos Mariann, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója és Apavári József, a MÁV-START Zrt. általános adminisztrációs vezérigazgató-helyettese beszélget a MÁV-társaságok és a VDSZSZ munkaügyi vitáján, amelyet a szakszervezeti sztrájkkövetelésekről és a május 8-i sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról tartottak a MÁV székházában. A tárgyaláson nem született megállapodás a MÁV és a szakszervezet képviselői között. Az egyeztetés folytatásának időpontját később határozzák meg.


A munkabeszüntetés megkezdése után, a sztrájkban résztvevők számáról péntek reggel ígért tájékoztatást az MTI-nek Feledy István, a VDSZSZ ügyvivője. A LIGA a Bajnai kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést. 
 
Gaskó István, a LIGA elnökének véleménye szerint nincs szükség megszorításokra, ehelyett a korrupció visszaszorításából és a feketegazdaság elleni fellépés erősítéséből kellene előteremteni a szükséges forrásokat. Több tízezer munkavállalóra, hat ágazatból 15-20 csatlakozó szakszervezetre és a vasúti közlekedésben kaotikus állapotokra számít a LIGA elnöke a pénteki sztrájkon.

Gaskó István csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón súlyos mulasztásnak, a munkavállalók elárulásának nevezte, hogy a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott felhívásukhoz. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) közleményben reagált, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy "az ügynek árt az a szervezet, amely nem felelősen készít elő egy megmozdulást, és azt azzal próbálja elfedni, hogy alaptalan, igazságtalan, rosszindulatú és személyeskedő támadásokat indít más szervezetek ellen".
 
A vonatok közlekedése a sztrájk idején kiszámíthatatlan, késesésekre, útvonal rövidülésekre, járatelmaradásokra kell számítani, mivel többszöri tárgyalás után sem tudtak megállapodni a MÁV-START és a szakszervezet képviselő a még elégséges vasúti szolgáltatásról.
 
A sztrájk idején a vasúti bérleteket a Volán társaságok egyes menetrend szerinti járatain elfogadják, a vonatpótló buszokon a bérlet mellett a vasúti menetjegy is érvényes az adott viszonylatban. A Volán társaságok mentesítő járatokkal készültek a sztrájkra. A fővárosi közlekedési társaság járatain a pénteki LIGA-sztrájk ideje alatt a vasúti bérleteket csak a vasúti pályaudvarok közelében működő mintegy 55 BKV-vonalon, a metrón, valamint a gödöllői és a ráckevei HÉV-en lehet használni.

Az autóbuszokat közlekedtető cégek közül várhatóan csak a Körös Volán dolgozói csatlakoznak a sztrájkhoz. 

Az oktatásban sem tudni, hogy pontosan milyen kiterjedt lesz a sztrájk, az oktatási tárcának minden esetre nincs olyan információja, hogy bárhol gondot okozna majd a német érettségi lebonyolítása.
 
Az egészségügyi intézményekben szinte sehol sem számítanak jelentős fennakadásra az ellátásban, miközben az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) támogatja a LIGA akcióját.

 Az előzetes bejelentés szerint kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak 13 órától a Zala Megyei Kórházban, Komárom-Esztergom megyében az esztergomi kórházban pedig reggel nyolctól.
 
A ferihegyi reptéren is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, reggel 6-8 óra között, ami járatkéséseket okozhat.

 A Tesco áruházaknál működő egyik szakszervezet is csatlakozik, amely azonban nem befolyásolja sem az áruházak nyitva tartását, sem ellátását.

 A Magyar Postánál szállítás végző JNT Kft. kétórás munkabeszüntetése sem lesz hatással a szervezet működésére.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a legutóbbi egyeztetésen azt közölte, hogy a VDSZSZ május 8-án azért is sztrájkol, mert a MÁV-társaságokkal folytatott több mint egy éves kollektív munkaügyi vita nem hozott eddig eredményt, valamint tiltakoznak a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen a LIGA felhívásához csatlakozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!