Belföld

2009.05.12. 21:02

Élő középkor: renenszánsz élménypark Bikalon

Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként reneszánsz élménypark épül a bikali Puchner Kastélyszálló szomszédságában 7,5 hektárnyi területen. Bár a élménypark csak egy év múlva nyílik, az érdeklődők már nyáron betekintést nyerhetnek a programok egy részébe.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A gigantikus, magántőkéből és uniós pályázati pénzből megvalósuló beruházás nem csupán Magyarországon, hanem Kelet-Közép Európában is egyedülállónak számít - hangoztatta az MTI-nek Kollár László, a tematikus park megálmodója és tulajdonosa.

A lovagmesék óriásai és törpéi is otthonosan érezhetik magukat hamarosan a Baranya megyei Reneszánsz Élménybirtokon, hiszen a hatalmas és a kicsi jelző is igaz az épülő parkra. A 2,5 milliárd forintból megvalósuló összberuházás, a 7,5 hektár nagyságú terület, a közel 130 vendéglátásban dolgozó, 30 kézműves, 15-20 lovas, 20 animátor, 10-15 színész, 3-5 solymász mind az óriások léptékéhez mérhető - mondta Kollár László.

A Reneszánsz Élménybirtok óvárosában kap majd helyet a kőfaragó, a pénzverő, a fafaragó, a papír- és marcipánkészítő, a pék, míg a középkori falu ad otthont a kovácsnak, a kosárfonónak, valamint a fazekasnak. Mindemellett látványos lovagi torna és a madaras színpad bemutatói szórakoztatják majd az érdeklődőket. A középkori templomban pedig lovaggá ütési és apródavatási ceremóniák lesznek, a főtéren a reneszánszkor vásárainak mutatványosai, komédiásai szórakoztatják az érdeklődőket.

 ”A grandiózus léptékek mellett az apró részletek kidolgozása is azt szolgálja, hogy aki a Reneszánsz Élménybirtokra belép, úgy érezze, mintha időutazásban venne részt. Ha elkészül a park, éves szinten nagyságrendileg 200-250 ezer vendégre számítunk” - tette hozzá.      

Elmondta: az épületeknek meg kell felelniük a mai kor technológiai elvárásainak úgy, hogy egyben középkori hatást keltsenek. A látszó felületeket bontott anyagból építik, díszítik annak érdekében, hogy még inkább korhű legyen a hatás. Emellett a modern kori épületgépészeti elemeket (fűtő, hűtő berendezéseket) is ”láthatatlanná” kell tenni. A műsorok animátorainak képzése már egy éve folyik, de már megkezdték a felkészülést a bemutatók lovai is.      A teljes komplexum 2010 áprilisában nyílik meg, s csatlakozik a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz. Az érdeklődők azonban már idén nyáron betekintést nyerhetnek a Reneszánsz Élménybirtok programjainak egy részébe, a szervezők ugyanis több főpróbát tartanak augusztusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!