Belföld

2009.05.13. 22:25

Ingatlanadó - az MSZP máris átnevezné

A kedden bejelentett ingatlanadó nem csak a polgároknál verte ki a biztosítékot, hanem a politikusoknál is. Az MSZP frakciónak is gondjai vannak vele, a képviselők előbb ötleteltek, majd küldöttséget (munkacsoportot) menesztettek a pénzügyminiszterhez. Veres János és Szekeres Imre megoldja és elintézi, közben Szanyi Tibor sajtótájékoztat: egy kissé kusza szerdai nap az ingatlan- majd a vagyonadó jegyében.

zaol.hu

Sávos ingatlanadó - további ötletek sarcolásra

A jövő évi fontos adóváltozások között említette mai kormányszóvivő tájékoztatón Oszkó Péter szakminiszter a júliustól bevezetendő ingatlanadót, ahol továbbra is az értékövezeti besorolás alapján dolgoznak majd. Cél a rendszer igazságosabbá tétele, hiszen a lakások mintegy 45 százaléka után ma is fizetnek adót a tulajdonosok. Hozzátette azt is, hogy egy átlagos lakás utáni adó a töredéke lenne annak az összegnek, mint amit az átlagbér szja terhelésének csökkentése jelentene jövőre.

 Az inaktívaknál a kormány keresi az ingatlanadó megfizetése alóli mentesítés lehetőségét - felelte egy kérdésre Oszkó Péter. Az MTI kérdésére egyértelművé tette, hogy a jelenleg fizetett kommunális adó megszűnik az ingatlanadó bevezetése esetén, ugyanakkor az ingatlanadót már a teljes jövő évre meg kell fizetni.

Bár az ingatlanadó mértékét nem nevezte meg a pénzügyminiszter,  azt elmondta, hogy     Nyugat-Európában és a régióban is magasabb adóterhet viselnek az ingatlanok a Magyarországon tervezettnél, példaként említette Németországot és Dániát, ahol az ingatlanérték 0,95-1,5 százalékával, illetve 1,5-3 százalékával egyenlő az adó. 

Az ingatlanadó mellett a kormány megvizsgálná - a gépkocsin kívül - más vagyontárgyak megadóztatásának lehetőségét is. Az, hogy más vagyontárgyakat érdemes-e megadóztatni, ma nyitott kérdés - tette hozzá.

A szocialisták vagyonadóvá bővítenék az ingatlanadót - nem tetszik a név

 Az ingatlanadó-tervezet szabályaival és annak nevével is gondja van a szocialista frakció és az elnökségi tagok jelentős részének - tudta meg az MTI szerdán. A szocialisták vagyonadóvá bővítenék az ingatlanadót.

Az MTI információi szerint ez volt a fő téma a képviselőcsoport és az elnökség keddi ülésén is.  Az MSZP-frakció előtt Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter együtt ismertette a 2010-re vonatkozó adómódosítások tervezetét, az azt követő elnökségi ülésen jelen volt a kormányfő is. Az MTI értesülései szerint az eredeti javaslathoz képest lényeges változtatásokkal tartják csak elfogadhatónak az ingatlanadó bevezetését szocialista frakció-, és elnökségi tagok.

Az elnökség kedd esti ülésén felvetődött, hogy az ingatlanadót ki kellene terjeszteni más, nagy értékű vagyontárgyakra is, például repülőgépekre, helikopterekre, hajókra és műkincsekre, hiszen ezeknek az ára meghaladja egy átlagos lakás értékét. Szintén ebbe a körbe tartozik, hogy kiemelten magas súlyadót kellene fizetni a luxusautók után. Felvetődött az is, hogy a 100 millió forint feletti ingatlanokra is egészen más kulcsnak kellene vonatkoznia.

 Az MSZP elnökségének kedd esti ülésén többen is felvetették, hogy nem kellene használni az ingatlanadó kifejezést a továbbiakban, mert Magyarországon ma ettől már mindenkinek "összerándul a gyomra". Többen is választ vártak arra, hogy mi lesz az átlagos lakásban lakó kiskeresetűekkel, vagy nyugdíjasokkal. A problémát többek szerint az okozza, hogy az MSZP-nek baloldali pártként - a válságkezelés mellett - pontosan be kellene mérnie, hogy az új adóval ne okozzon elviselhetetlen terheket. Többen felvetették, hogy Magyarországon a legtöbb embernek az ingatlan az egyetlen vagyona, amelyért egész életében dolgozott.

 Az adórendszer átalakításának iránya a szja- és járulékteher csökkentése mellett a fogyasztási és vagyoni adók emelése, de a szocialisták szerint át kell gondolni azt, hogy a munkabérrel nem rendelkezőket miként mentesítsék az újabb teher alól. Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán délelőtt - amikor pontosította az ingatlanadóval kapcsolatban tett korábbi nyilatkozatát - már többször is a vagyonadó szót használta.

 Azt mondta, hogy a vagyonadó része egy olyan adóátalakítási koncepciónak, amely éppen a munka becsületét szeretné helyreállítani Magyarországon. Hozzátette: jövő évtől olyan változást szeretnének, hogy azoknak a munkavállalóknak, "akik a hátukon viszik az országot előre", több mint egy hónapnyi összeggel legyen több a nettó jövedelmük.

Bajnai Gordon kiemelte: emellett szeretnének vagyonadót bevezetni, amelynek az ingatlanadó a legfontosabb eleme. Ez számos méltányosságot, kedvezményt tartalmazna azok számára, akik méltán kérik ezt. Ide sorolta a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat, a munkanélkülivé vált embereket, és azokat, akik az önkormányzatok szerint valóban nehéz helyzetben vannak.

 
Szanyi Tibor hosszasan beszél: nyugdíjasok, vitorlások na és a MÁV


 A vagyon nem adó alá kerülne, annak mértéke az ingatlanadó súlyozásánál lehet szempont - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A kormány egy hosszú távú folyamat részeként szeretné az ingatlanadót pontosítani, de sokkal jobb, ha ezt vagyonadóként kezeljük - fogalmazott a kormánypárti politikus, reagálva az ingatlanadóval kapcsolatos, napokban megjelent sajtóhírekre.

Szanyi Tibor szerint az ingatlanadónál többféle szempontot is figyelembe vennének: a négyzetmétert, az elhelyezkedést, a minőséget, a jövedelmi helyzetet, az ingatlannal kapcsolatos közüzemi kiadásokat, illetve az összvagyont is, amelynek felbecslése elképzelhető, hogy önkéntes vagyonbevallás alapján történne.
 
Kérdésre válaszolva a politikus az úgynevezett skandináv modellre hívta fel a figyelmet, amely szerint a polgárok minden évben vagyonbevallást tesznek: a dokumentumban fel kell sorolniuk a hajót, a műkincset és minden egyéb értéket. A jövedelmi helyzettel kapcsolatban megjegyezte: ha valaki nyugdíjasként él, az nem feltétlenül jellemzi jövedelmi helyzetét, hiszen nagyon sok nyugdíjasnak van egyéb jövedelme.

A politikus azt mondta, mentességeket nagyon nehezen tud elképzelni. Szavai szerint egy nagyon enyhe, négyzetméteralapon kivetett adót bárki "méltányosan bevállalhat" még akkor is, ha nincs számot tevő jövedelme. Szanyi Tibor többször is hangsúlyozta, hogy a kormány az ingatlanadóval kapcsolatos javaslatát még nem terjesztette be az Országgyűlésnek, hanem egy munkaanyagot tett le a frakció elé. A következő hetek szakmai vitáiban alakul ki a végleges javaslat - fűzte hozzá.
 
Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon jelenleg is szednek ingatlanadót, amelynek kivetéséről az önkormányzat dönthet, amelyek fele ki is veti. A kabinet célja ezeknek a szabályoknak az egységesítése - hangoztatta. Szanyi Tibor szerint "nem ördögtől való" annak felvetése sem, hogy az állam is fizessen ingatlanadót.
 
Mint mondta, ez jótékony hatással lehetne egyes állami intézményekre, amelyek megfontolhatnák, hogy megfelelő ingatlanban vannak-e. Utalt arra, hogy a MÁV ingatlanvagyona 90 százalékát nem, vagy messze rossz hatékonysággal használja ki. Szanyi Tibor szerint "kamu a köbön" a Fidesz azon kijelentése, hogy kormányra kerülve eltörölnék az ingatlanadót, hiszen a költségvetéshez szükséges forrásokat elő kell teremteni.

Bajnai Gordon miniszterelnök korábbi kijelentését nem túl szerencsés elszólásnak nevezte a politikus, aki szerint a kormányfő bocsánatkérést az MSZP-frakció jó néven vette. Bajnai Gordon szerdán elnézést kért az ingatlanadó kapcsán tett hétfői kijelentéséért, amikor azt mondta: el lehet adni azt az ingatlant, amelyet nem tudnak fenntartani.
 
Az MSZP-frakció kedden tárgyalta a 2010-es adóelképzeléseket, amelyekben többek között szerepel sávos, 0,2 és 1 százalék közötti ingatlanadó bevezetése. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden azt mondta, pártja elutasítja az ingatlanadót, és a párt elnöksége olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli.

Imre és János elmentek a pénzügyminiszterhez

"Adócsoport" alakult az MSZP elnöksége és parlamenti frakcióvezetősége néhány tagjának részvételével - tudta meg az MTI szerdán szocialista forrásból.Az MTI információi szerint a munkacsoport tevékenységében részt vesz Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese és Veres János frakcióvezető-helyettes, az MSZP elnökségének tagja is.

 A távirati iroda úgy értesült, hogy a munkacsoport a nap folyamán már tárgyalt is Oszkó Péter pénzügyminiszterrel. Az MSZP keddi elnökségi ülésén döntöttek úgy, hogy létrehozzák ezt a munkacsoportot, amely közvetlenül tárgyal és egyeztet a jövő évi adójogszabályokról, kiemelt figyelmet fordítva az ingatlanadóra, és igyekszik érvényre juttatni az MSZP elvárásait.
 
A szocialisták azt szeretnék elérni, hogy a válságkezelés mellett a legrászorultabb rétegeknek is kellő figyelem jusson, és az adóátrendezés egy baloldali párt elvárásainak is megfeleljen. Az ingatlanadón kívül az MSZP vitatja a cafeteria- és az utazási kedvezmény-rendszer átalakítását is.

Energia Klub: kisebb legyen az energiahatékony lakások adója

 Az Energia Klub az javasolja, hogy az állam támogassa és ne büntesse megemelt adóval azokat, akik otthonuk energiahatékonyságának növelésére költenek.

A szervezet a pénzügyminiszterhez elküldött javaslatában arról ír, hogy az ingatlanadó tervezett bevezetésével az a paradox helyzet állhat elő, hogy az ingatlan tulajdonosa több ingatlanadót fizetne, ha otthonát energetikailag korszerűsítette, hiszen az ingatlan piaci értéke ezzel növekedett. Az Energia Klub véleménye szerint az államnak nem büntetnie, hanem támogatnia kellene azokat az ingatlan tulajdonosokat, akik erőfeszítéséket tesznek otthonaik jobb energetikai minőségéért, például hőszigetelik otthonaikat, vagy megújuló energiaforrást használnak fűtésre, hűtésre. Ez érdeke a magyar államnak is, hiszen az alacsonyabb lakossági energiafogyasztás enyhíti az ország energiafüggőségét a külföldi forrásoktól, ezzel javul a külkereskedelmi mérleg, és kevesebbet kell költeni a lakosság energia költségének a kompenzációjára is - áll a levélben.  

Az Energiaklub megjegyzi, hogy a magyar államot saját nemzeti cselekvési tervei és több EU direktíva is kötelezi a lakossági energiafogyasztás - illetve azon keresztül a kibocsátott széndioxid mennyiség - csökkentésére. Az épületek energetikai minőségének az ingatlanadóban történő figyelembevétele ösztönözné az ingatlan tulajdonosokat a kevesebb energia fogyasztásra és lassítaná az  éghajlatváltozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!