Belföld

2009.05.18. 20:47

Siófoki roma erődemonstráció - figyelmeztették a kapitányt

Kaposvár - Figyelmeztetést kapott a siófoki rendőrkapitány az enyingi romák tavaly nyári felvonulása kapcsán - erősítette meg a Sonline.hu internetes portálnak adott hétfői nyilatkozatát Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitány az MTI-nek.

MTI

 A siófoki kapitány ellen azért indult fegyelmi eljárás, mert a Petőfi sétányon az elmúlt nyáron végigvonult csoport erődemonstrációjáról nem készített írásos jelentést a megyei vezetésnek. A figyelmeztetést ezért, és "nem az esemény kezelése miatt kapta" - mondta a megyei főkapitány.  Hozzátette: az írásos jelentés végül hónapokkal később, az ő kérésére készült el. Mergancz Sándor hangsúlyozta: a siófoki kapitány munkájával kapcsolatban semmilyen más kifogás nem merült fel.
 
A siófoki romafelvonulásnak azt követően lett országos visszhangja, hogy a Somogyi Hírlap a veszprémi férfi kézilabdacsapat három játékosát ért brutális támadást követően arról írt, hogy a többnyire a Fejér megyei városban, Enyingen élőkből álló romacsoport előző év nyarán erődemonstrációt tartott Siófokon. Nem zárták ki, hogy ezen azok is részt vettek, akik megtámadták a kézilabdásokat. 
 
A rendőrség ennek nyomán még aznap, február 10-én kiadott és az MTI által is közreadott közleménye szerint a siófoki "felvonulás valódi okára, és céljára vonatkozóan hiteles, tényszerű információkkal" a rendőrség nem rendelkezik, ahogy arról sincs tudomása, hogy a Veszprémben történt gyilkosság gyanúsítottjai részt vettek-e az említett felvonuláson. 
 
A rendőrség közleménye szerint tavaly július 24-én este jelentették a siófoki rendőrkapitányságnak, hogy a Petőfi sétányon egy 150-200 fős, férfiakból álló társaság vonult végig.  Ezt követően a siófoki rendőrök a környező őrsöktől megerősítést kérve indultak a helyszínre, ahol kiérkezésükkor a bejelentésben szereplő csoport már nem volt jelen, 10-15 perc alatt végigvonultak a sétányon, majd elhagyták a város területét is.
 
A biztonsági kamerák felvételeit elemezve a csoport tagjainál támadásra alkalmas, közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható, a résztvevők sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtek el - állt a rendőrség februári közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!