Belföld

2009.05.20. 22:03

Vagyonadó: 30 millió feletti ingatlanok után kell fizetni

Budapest - Önálló törvénybe foglalják a jövő évtől bevezetendő vagyonadót, amely nemcsak magánszemélyekre, hanem szervezetekre is vonatkozik majd - értesült az MTI több forrásból szerdán.

MTI

A kormány csütörtökön tárgyalja a vagyonadó részleteit, amelyről Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter korábban annyit mondott: a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra, a nagyértékű autókra, vízi- és légiközlekedési eszközökre is kiterjed majd.

Ingatlan után 0,35-0,5 százalékos adó 

Az MTI információi szerint a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó szabályai szerint 30 és 50 millió forint között az ingatlan értékének 0,35 után kellene adót fizetni, e felett pedig 0,5 százalékos adókulcsot vezetnének be 2010-ben. Kedvezményt kapnának a nagycsaládosok: három gyerek után a vagyonadó 15 százalékát levonhatnák az adójukból, majd minden további gyerek után újabb 15-15 százalékot vonhatnának le.
 
Szintén kedvezményt kapna a nyugdíjasok egy része, de ezt több feltételhez köti a törvényjavaslat. E szerint tízmillió forintos adóalapig illeti meg mentesség azokat a 62 évnél idősebb nyugdíjasokat, akik a minimálnyugdíj kétszeresénél kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, és az ingatlanuk - amelyben benne is laknak - értéke nem haladja meg az 50 millió forintot.
 
A nyugdíjasokra vonatkozó általános szabály az: ha nem akarják vagy nem tudják megfizetni a vagyonadót, akkor kérhetik annak "felfüggesztését". Ebben az esetben az adótartozást feljegyzik a tulajdoni lapra, és annak kell majd kifizetnie, aki örökli az ingatlant. Kedvezményt kapnak továbbá a munkanélküliek is: átmenetileg szintén kérhetik a vagyonadó megfizetésének felfüggesztését.
    
Gépkocsi, vízi- és légijármű után is fizetni kell

A törvényjavaslat szerint a magánszemélyeknek és a cégeknek, szervezeteknek nemcsak az ingatlanok után, hanem a nagyértékű gépkocsik, vízi- és légiközlekedési eszközök után is kellene vagyonadót fizetni, de más-más szabályok alapján.

 Az MTI úgy tudja: utóbbiak esetében - értékalapon - több kategóriát határoznának meg.  A 125 kilowattnál nagyobb teljesítményű motorral rendelkező gépkocsik után pedig - a már meglévő teljesítményadón túl -  további fizetési kötelezettsége lenne a tulajdonosoknak. Például 125 és 175 kw közötti teljesítménynél a teljesítményadó kétszeresét terhelik rá a tulajdonosra, ami arányosan növekszik az autó teljesítményével együtt.
 
Az MTI értesülései szerint a kormány korábban 110-120 milliárd forintos bevételt várt volna az ingatlanadótól. Ez a számítás arra az első változatra vonatkozott, amely már kétmillió forintos értékhatártól kivetette volna az új adót.
 
A távirati iroda úgy tudja, a jelenlegi koncepció alapján ennek nagyjából a felével számolnak, így viszont - a tervezett jövő évi szja-csökkentés miatt - ki kell pótolni a hiányzó összeget. Erről - vagyis a további kiadáscsökkentésről - később, a jövő évi költségvetés készítésekor is ráér dönteni a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!