Belföld

2009.06.11. 20:08

Interneten Nagy Imre újratemetése

Budapest - Honlapot indítottak Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről az 1956-os Intézet gondozásában; az oldalt Rainer M. János, az intézmény főigazgatója mutatta be csütörtökön Budapesten.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A főigazgató elmondta: a www.rev.hu/89 címen bemutatják a rendszerváltás egyik fontos eseményét az előzményekkel és a visszhanggal együtt. A weboldal felépítésében elsősorban a vizuális élményre alapoznak - tette hozzá.

Az oldal négy fő korszakot taglal: az előtörténet 1988 nyarán kezdődik, és Emlék- és követelés címet kapott. A közvetlen előzményeket 1989 januárjától ez év június 15-éig tárgyalják Exhumálás címmel. A harmadik egység 1989. június 16-a, azaz az újratemetés napja, amit az érdeklődők a 890616 elnevezésű menüpont alatt érnek el. Az utolsó, negyedik egységben a közvetlen visszhang dokumentumain túl visszaemlékezésekkel és tanulmányokkal érzékeltetik az emlékezés és az értékelés két évtizedes távlatát, Echo címszó alatt.
 
Rainer M. János a bemutatón beszélt arról is, hogy az érdeklődők a weboldalon megtalálják a Történelmi Igazságtétel Bizottság és az akkori vezető állampárt, az MSZMP vezető szerveinek a temetésről szóló jegyzőkönyveit, a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségeinek az eseménnyel kapcsolatos akcióterveit és jelentéseit, valamint az Ellenzéki Kerekasztal üléseinek jegyzőkönyvrészleteit.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a honlapon 181 hálózati személy szerepel, akik közül 110-et azonosítani is tudtak, többek között Tőke Péter újságírót, aki az akkori Reform című lap munkatársa volt. Ezenkívül 31 szigorúan titkos állományú és 73 nyílt hivatásos állományú tiszt szerepel a jelentésekben, akik közül viszont alig néhányat azonosítottak.
 
Az oldalra látogatók fotókat láthatnak Nagy Imre és társainak kihantolásáról, valamint az 1989. június 16-i újratemetésükről, továbbá videofelvételeket is bemutatnak a kihantolásról, az újratemetésről és az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásairól. A honlap három fotós fényképeit közli: Nagy Piroskáét, aki egy rendszerváltó civil egyesület tagja volt, egy profi fotósét, Lugosi "Lugo" Lászlóét és egy anonim belügyminisztériumi fényképészét.
 
A főigazgató szólt arról, hogy az Art-deko menüpont alatt láthatók Bachmann Gábor és ifjabb Rajk László építészek látványtervei, amit Nagy Imréék újratemetésére készítettek. Egyebek között meghallgatható az a hangfelvétel is, amelyben Grósz Károly, a párt akkori főtitkára éles hangon elítéli a Nagy Imre-pert, törvénytelennek nevezve azt.
 
Az 1956-os Intézet segédanyagként feltette az oldalra az 1987-1990 közötti időszak kronológiáját, a rendszerváltás bibliográfiáját, illetve a korszak legfontosabb szereplőinek rövid életrajzait. Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst 1958. június 16-án végezték ki. Rajtuk kívül Somogyi Józsefet gyorsított eljárás eredményeként már 1958 áprilisában felakasztották, míg Losonczy Géza a per folyamán1957 decemberében életét vesztette. Nagy Imre és mártírtársainak újratemetését 1989. június 16-án rendezték meg a budapesti Hősök terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!