Belföld

2009.07.24. 11:32

Új Magyar Nyelvatlasz Burgenlandban

VN - A Magyar Tudományos Akadémia - ELTE Geolingvisztikai Kutatócsoportja az Imre Samu Nyelvi Intézet munkatársait kérte fel arra, hogy Dél-Burgenland három településén, Alsóőrben, Felsőőrben és Szigeten elvégezzék az Új Magyar Nyelvatlasz kérdőíves vizsgálatát.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Hasonló gyűjtőmunkát már 1949-64 között is végeztek nyelvészek, ennek eredményeként született meg A magyar nyelvjárások atlasza, amely Deme László és Imre Samu szerkesztésében 1968 és 1977 között jelent meg négy kötetben. 

Az osztrák közszolgálati rádió és televízió nemzetiségekkel foglalkozó honlapjának híradása szerint Szoták Szilvia nyelvész, az Imre Samu Nyelvi Intézet elnöke nagyon örült a feladatnak, mert egykor az intézet névadója, Imre Samu is részt vett a gyűjtésben.

A mostani nyelvatlasz - az előzőhöz hasonlóan - a magyar nyelvterület egészét lefedi, azaz nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Vajdaságban, Muravidéken, Burgenlandban és Horvátország magyarlakta területein is folyik a kutatómunka - 186 településen.  

A kutatócsoport célja, hogy a kérdőíves vizsgálat kapcsán nyert adatok és a beszélgetések alapján dokumentálják a mostani nyelvállapotot. A mostani gyűjtés adatait össze lehet hasonlítani a nagyjából 50 évvel ezelőtti nyelvi helyzettel, és ezáltal pontosan nyomon követhetőek a szókészlet változásai.

Forrás:burgenland.at

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!