Belföld

2009.08.31. 13:38

Kollégium, vagy albérlet?

Szombathely - Kollégium legkevesebb tízezerért egy hónapban, vagy albérlet, többnyire jóval drágábban? Az egyetemisták, főiskolások egyik régi dilemmájára kerestük a választ Szombathelyen.

Farkas Eszter

Tóth Eszter és Literáti - Nagy Ádám épp kávét főznek az Ady tér 3/A szám alatti kollégium egyik konyhájában. Eszter a Balaton partjáról, Ádám pedig Zalaegerszegről költözött Szombathelyre, hogy tanulhasson, dolgozhasson. Évek óta koleszosok, s a nyáron is itt maradtak, hogy munkát keressenek. "Nem cserélnék el ezeket az éveket, nagyon jól érzik magukat koleszosként. Családias, jó a közösség és olcsóbb mint az albérlet." Állítják ők. 

Ezért utána jártunk mi is annak, hogy milyen lehetőségeket kínál a fiataloknak a kollégium és az albérlet. A Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ kollégiuma hatszáz főt tud fogadni az idei szemeszterben. 

Felvettek! Örvendezett a kis gólya, s a kezdeti öröm után jött a nagy dilemma. Hova költözzek? Albérlet vagy kollégium? A döntésnél fontos szempont a pénztárca és a jó társaság. Az első éveseknek a felvételi eljárás után kell beadniuk a kollégiumi elhelyezésre szóló kérvényt. A régi motorosok, vagyis a felsőbb évesek már április, május körül kérvényezik az elhelyezésüket. Jelenleg a fellebbezéseket és a pótfelvételi után beadott kérelmeket vizsgálják Szombathelyen a Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ kollégiumaiban.
 


Internet, külön fürdő és kábeltévé is van a Deák Ferenc utcai kollégiumban

Fotók: Horváth Csaba

Kiss Csaba tavaly diplomázott magyar-történelem szakirányon, s az idei tanévtől intézményi kommunikátor szakon tanul tovább. Négy éve kollégista, de kipróbálta már, hogy milyen az élet egy albérletben a barátokkal, csoporttársakkal. 

- Az idei szemesztertől a Deák Ferenc utcai kollégiumban lakom. Ketten vagyunk egy szobában. Van internet, külön fürdő és kábeltévé is. Voltam már albérletben is. Összesen öten zsúfolódtunk be egy másfél szobás panellakásba. Akkor tizenháromezer hatszáz forintot fizettünk havonta, rezsivel együtt. Szeretek kollégista lenni, nagyon élvezem a társaságot, s itt sem vagyunk megkötve, szabadon járhatunk kelhetünk, amikor csak akarunk - mesélte Kiss Csaba.
 
Szombathelyen mintegy hatszáz főt tud fogadni a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pável Ágoston Kollégiuma.  

- A kollégiumi elhelyezésnél két szempontot veszünk figyelembe. A szociális helyzetet és a tanulmányi eredményt. Az elsősöknél természetesen csak a szociális helyzetet tudjuk mérlegelni. Három kollégium tartozik hozzánk. A Magyar László utcai a felújított Deák Ferenc utcai és az Ady téri diákszálló - magyarázta el Tóth Péter a Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ kollégium igazgatója.  

A NyME-SEK A Magyar László utcai kollégiumban 236 főt, az Ady tériben 303 főt és a Deák Ferenc utcaiban 94 főt tud fogadni. 



Élet a koliban: önállóságra nevel

- A tavalyi évben többen végeztek, így idén több a férőhely is. Az utóbbi években előfordult, hogy három-négyszáz kérelmet is vissza kellett utasítanunk. Ez a szám az idei évre körülbelül százra csökkent - számolt be Tóth Péter.
 
Az Ady téri és Magyar László utcai kollégiumok a hagyományos szállás kategóriájába tartozik, ami azt jelenti, hogy három-négy ágyas szobák vannak, az internet és kábeltévé a szobákban, ezért külön kell a diákoknak fizetni. Ezeken a szállásokon a fiatalok az idei szemeszterben 9320 forintot fizetnek majd.
  
A Deák Ferenc utcai kollégiumban azonban kétágyas felújított szobák várják a lakókat, külön vizesblokkal, kábeltévével, internet-kapcsolattal. Ezért a színvonalért valamennyivel többet kell fizetnie a tanulóknak, méghozzá tizenötezer forintot. A kollégiumi élet persze nem csak az alvásról és a tanulásról szól. A diákok már külön kollégiumi könyvtárat, konditermet használhatnak. Lehetőségük van sportolni, s igény szerint az öntevékeny csoportoknak is próbálnak megfelelni. Az Ady téri kollégiumban például videó-audió stúdió is működik. A szemeszter kezdetén ötezer forint kauciót fizetnek be a főiskolások. Ez az alap arra van félretéve, ha bizonyos károknál nem derül ki, hogy ki okozta. Erről a diákok tájékoztató e-mailt kapnak. 

Az idén nem volt szükség nagyobb beruházásra, mert az elmúlt években százmillió forintból újultak meg például a Deák Ferenc utcai kollégium. A nyár folyamán minimális karbantartásokat végeztünk mint például festés - ecsetelte a kollégium igazgatója. 

Az, aki nem kap kollégiumi férőhelyet lakhatási támogatást kérhet albérletéhez. 

Körbe néztünk az ingatlan hirdetések között is. Több féle lehetőséget is kínálnak a lakástulajdonosok a diákoknak, de van olyan is, hogy a főiskolások keresnek maguk mellé lakótársat. Egy szobát két főnek már tizenháromezer forint plusz rezsi áron bérelhetnek a fiatalok, átlagosan tizenöt és húsz ezer forint plusz rezsi körüli áron kínálják a diákoknak a szállást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!