Belföld

2009.08.03. 20:48

Sólyom: ellentétes a nemzetközi joggal a szlovák nyelvtörvény

Budapest - Az államfő szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn az MTI-vel.

MTI

A közlemény azután adta ki a KEH, hogy Sólyom László tárgyalt a külügyminiszterrel és a Fidesz szakpolitikusával. 
    
"Az anyanyelv használatának ilyen szigorú szankciókkal fenyegetett korlátozása nem csupán a szlovákiai magyarság érdekeit és eddig gyakorolt jogait sérti, de több két- és többoldalú nemzetközi megállapodás szellemével, egyes esetekben betűjével is ellentétes. Többnemzetiségű állam homogén nemzetállammá alakítása, erőszakos nyelvi asszimiláció az Európai Unió értékrendjével összeférhetetlen, és a kisebbségeket védő mai nemzetközi jogrenddel ellentétes" - olvasható a KEH közleményében. 
    
Sólyom László szerint az anyanyelv használatának korlátozása a jogsértéseken túl ellentétes a magyar és a szlovák nép érdekeivel is.
    
Az államfő továbbra is fel fog lépni a szlovákiai magyar nemzetrész jogai érdekében, és bízik abban, hogy szlovák részről módot találnak a kisebbségi jogokat sértő intézkedések orvoslására - hangsúlyozta az elnöki hivatal.
    
Sólyom László a találkozón nagyra értékelte, hogy a parlamenti pártok és a történelmi egyházak ritkán tapasztalható egységben álltak ki a szlovákiai magyarság nyelvhasználati jogainak védelmében - tette hozzá a közlemény.
    
Balázs Péter külügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet után az Európa Tanácshoz és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához is fordul Magyarország a nyelvtörvény miatt. Az ügyben emellett fontos lesz a lisszaboni szerződés életbe lépése is, hiszen az EU reformszerződése az alapjogi chartát is magában foglalja majd, amelyben vannak a diszkriminációt tiltó rendelkezések is - mondta a tárcavezető. Balázs Péter rámutatott: a kérdéssel a nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozik, de a Külügyminisztérium nem tervez külföldi kommunikációs kampányt az ügyben.
    
Magyarország figyelemmel fogja kísérni a törvény gyakorlati alkalmazását. A Külügyminisztérium számít arra, hogy állampolgárok, civil szervezetek és az egyházak is jelezni fogják, ha sérelem éri őket. A tárca ezeket az esetek jegyzi majd, és a megfelelő fórumokon szóvá is teszi - tette hozzá.
    
Balázs Péter elmondta: az MDF azon felvetése, hogy a magyar állam vállalja át a szlovákiai magyarokra kirótt bírságokat nagyon humánus ötlet, de nincs meg ennek az anyagi fedezete.
    
A megbeszélés után Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: európai látogatássorozatot terveznek a magyarországi parlamenti pártok és a házelnök a szlovák nyelvtörvény miatt. A többpárti magyar delegáció szeptemberben látogat majd kulcsfontosságú európai nagyvárosokba, így Brüsszelbe és Hágába is - tette hozzá.

A politikus szerint nem pusztán magyar-szlovák vitáról van szó, hanem alapvető európai és nemzetközi normákba ütközik a nyelvtörvény. Az Európai Unió közösségi jogát is sérti a törvény - tette hozzá. A Fidesz szerint megkerülhetetlen, hogy felülvizsgálja a döntést a szlovák parlament - hangsúlyozta Németh Zsolt.
    
A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. 
    
Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

Szlovákia kész a nemzetközi szervezetek előtt is megvédeni az államnyelvtörvényt

 Szlovákia kész megvédeni az államnyelvtörvény módosítását a nemzetközi szervezetek előtt is, s nem tartja hasznosnak és célravezetőnek, hogy az ügy nemzetközi problémává váljon - jelezte Peter Stano külügyminiszteri szóvivő hétfőn Pozsonyban.

"Azt, hogy a nyelvtörvény összhangban van a nemzetközi normákkal már az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa is megállapította" - jelentette ki a szóvivő. 
    
Leszögezte: Szlovákia mindig azon volt, hogy a problémára a szlovák-magyar párbeszéd keretében találjon megoldást. "A nemzetközi szervezetek fokozatos megterhelését ezzel a kérdéssel nem tartjuk a téma megoldására irányuló építő jellegű igyekezetnek" - áll a szlovák külügyi közleményben.
    
Stano Sólyom Lászlónak a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos aznapi állásfoglalására reagált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!