Belföld

2009.11.03. 23:06

Elfogadták a büdzsé sarokszámait: 70 milliárddal kevesebb jut az önkormányzatoknak

Az Országgyűlés kedden 12.662,680 milliárd forint bevétellel, 13.533,026 milliárd forint kiadás mellett 870.346,2 millió forint hiánnyal elfogadta a 2010-es költségvetés fő számait.

MTI

A képviselők 200 igen, 156 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyták jóvá a fő számokat.

Igennel szavazott az MSZP-frakció, valamint 14 SZDSZ-es képviselő, illetve a független Lengyel Zoltán. Nemmel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, öt SZDSZ-es képviselő - Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre, Kovács Kálmán és Velkey Gábor - , valamint a többi jelen lévő független képviselő.

A költségvetési bizottság által beterjesztett módosító indítvány szerint az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1.376,095 milliárd forintra, míg kiadásai 1.445,503 milliárd forintra nőttek, így a testület jövőre 18 millió forinttal nagyobb, 69.408,3 millió forintos hiányt vár az alapban.

A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege nullszaldós, mivel a bevételi főösszeg azonos a kiadási főösszeggel, azaz 2.934,401 milliárd forint.

A képviselők által kedd reggel elfogadott, a kormány által támogatott módosító indítványok alapján így a jövő évi büdzsé továbbra 3,8 százalékos hiánycéllal számol, negyvenmilliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől, nagyságrendileg hetvenmilliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ugyanakkor nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi mértéke és meglesz a fedezete annak, hogy az ötszázalékos áfa-kulcsba kerüljön a távhő.

A kabinet által is támogatott módosító indítványokat 200 igen szavazattal és 133 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás. Néhány, a kormány által is támogatott módosító indítványt a Fidesz-KDNP képviselői is megszavaztak.
 
Köztük vannak azok a szocialista, a kormány által befogadott javaslatok, amelyek a gyermekétkeztetés jelenlegi támogatásának megőrzését, a művészeti oktatásra szánt forrás bővítését, illetve a költségvetési szerveknél dolgozók keresetkiegészítését szorgalmazták. 

E csomagban szerepelt az az SZDSZ-es javaslat is, amely szerint több pénz jut a közoktatás informatikai fejlesztésére.

Ezt a kormány által támogatott sorból külön szavazásra kikért csomagot 349 igen és 2 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás: minden frakció és a függetlenek is igennel voksoltak, csak két SZDSZ-es képviselő, Béki Gabriella és Gulyás József tartózkodott.
 
Minimális szavazatkülönbséggel, 187 igen és 185 nem vokssal az Országgyűlés elfogadott egy Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József szabad demokrata képviselők által jegyzett módosító indítványt, melyet a kormány nem támogatott.

A javaslat 150 millió forintot adna a legrászorultabbakat és a legelesettebbeket képviselő társadalmi szervezeteknek.

A jövő évi büdzséhez első körben 1.513 módosító javaslat érkezett. Ennek több mint 95 százalékát a Fidesz nyújtotta be, de ezek közül egyet sem támogatott a kormány és a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!