Belföld

2009.11.16. 10:09

Zuschlag-ügy - Szilvásy szerint Zuschlag nem tudta, hogy lehallgatják

A volt titokminiszter szerint Zuschlag János egykori szocialista képviselő nem tudhatta, hogy lehallgatják a telefonját.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szilvásy György a Zuschlag-per hétfői, kecskeméti tárgyalásán nehezményezte, hogy nyílt tárgyaláson beszélnek a nemzetbiztonsági szolgálat által végzett lehallgatásról.

Kevéssé hihető, hogy Zuschlag János tudomást szerzett telefonbeszélgetéseinek a lehallgatásáról, a nemzetbiztonsági szolgálat erről biztosan nem értesítette - mondta a tanúként kihallgatott Szilvásy György. 

A lehallgatást megrendelő szervezet szivárogtathatta ki ezt az információt - vélekedett a volt miniszter, de hozzáfűzte azt is, hogy szerinte ez nem történt meg. 

A perben egy tanú és a másodrendű vádlott is azt állította, Zuschlag János korábban arról beszélt nekik, hogy Szilvásy György értesítette őt a telefonlehallgatásról. Szilvásy György szerint a bíró kérdései után az ügyész azért kérdezett rá ismételten a lehallgatásokra, mert "a kamerák előtt" folyik a per.

Német Zsolt ügyész indítványozta Fodor Endre tanácsvezető bírónak, hogy olvassa fel Lados István másodrendű vádlott vallomását. A felolvasott vallomásrészlet szerint egy alkalommal, amikor Lados együtt utazott Zuschlaggal, az elsőrendű vádlott telefonhívást kapott, megállt az autó és kiszállt.

A beszélgetés után Zuschlag János visszaszállt az autóba és azt mondta "p....ba, lehallgatják a telefonomat". A jegyzőkönyv szerint ekkor a másodrendű vádlott megkérdezte Zuschlagtól, hogy mióta hallgatják le a telefonját, mire Zuschlag megjelölt egy pontos dátumot. Ezután Zuschlag megjegyezte, hogy Szilvásy György tájékoztatta a lehallgatásról és ekkor mondta el azt is, hogy "a telefonok e miatt kellettek", majd megjegyezte, hogy mennyire inkorrekt vele a párt és Szilvásy, hogy csak jóval a lehallgatás kezdete után tájékoztatták e tényről.

A felolvasott vallomás szerint Lados kitért arra, hogy a lehallgatásról akkor is hallott, amikor Romániában Zuschlag meglátogatta. Ekkor Lados István rákérdezett arra, hogy mi az igazság abból, hogy magas szinten is próbálják az ügyet elrendezni. Lados István felolvasott vallomása szerint Zuschlag ekkor azt mondta, a lehallgatás során rögzítettek egy "közte és Lusztig Péter között" folytatott telefonbeszélgetést, amelyben arról esett szó, hogy Zuschlag igyekezett a nyomozást eltussolni.

Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta Lados István vallomásának azt a részét is, amelyben állítása szerint Zuschlag János kijelentette: "az a féreg Szilvásy" későn értesítette a lehallgatásról, és így lehetőség nyílt a Lusztiggal folytatott beszélgetés rögzítésére.   

Német Zsolt ügyész ezután megkérdezte a tanútól, hogy igaz-e a felolvasott vallomás. Szilvásy György kijelentette: "Nem tájékoztattam erről, de ha már az ügyész úr ezt a kérdést felteszi (...) vissza kell utasítanom ezt a szituációt". Visszautalt az ügyészségi kihallgatására, és emlékeztetett arra, hogy akkor elmondta: ha igaz, ami le van írva, "akkor alapos az államtitoksértés gyanúja", és felajánlotta, hogy szívesen végigviszik ezt a folyamatot.

Hozzátette: ezzel a felajánlással az ügyészség nem élt. "Biztos végigvitték, ebből a folyamatból bennünket kihagytak, a belső vizsgálatot elvégeztettem a szakszolgálat esetében is" - mondta az érintett időszakban a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként tevékenykedő tanú.

Szilvásy György kifogásolta, hogy a lehallgatásról nem zárt körben kérdezik. Mint fogalmazott: "Nem tartom korrektnek ennek a kérdéskörnek nyílt tárgyaláson történő felvetését". Hangsúlyozta: azért sem tartja korrektnek, mert az ügyészség vállalta azt, hogy kivizsgálja az államtitoksértést.

Német Zsolt ügyész korábban beszámolt arról, hogy az ügyészség feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, de az lezárta az ügyet.

Szilvásy György szerint az ügyészség csak a tanúvallomások alapján állítja, hogy Zuschlag János tudott a lehallgatásról, és nem vizsgálta meg azt, hogy az elsőrendű vádlott valóban kapott-e államtitoksértésnek számító információt erről.

A per folyamán a bíróság kihallgatott egy munkanélküli tanút, aki azt vallotta, hogy megbízók nevére, ellenszolgáltatás fejében telefont vásárolt, amelyen a híváslisták tanúsága szerint később Zuschlag János és az ügyben érintettek folytattak beszélgetést.

Szilvásy György tanúkihallgatása után Benedek Andrást, a volt Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium korábbi közigazgatási államtitkárát a pályáztatás folyamatáról kérdezte a bíróság. A tanú kijelentette: nem fordult hozzá segítségért Zuschlag János.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!