Belföld

2009.12.02. 13:25

Hivatalos kapcsolatba lépett a Fidesz a kínai kommunistákkal

Felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal (KKP) Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán Pekingben, ahol fogadta őt Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a KKP központi bizottsága politikai bizottsága állandó bizottságának tagja, kínai alelnök - jelentette a pekingi rádió.

MTI

A Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) beszámolója idézte a kínai pártvezetőt, aki szerint "a Kínai Kommunista Párt kész a pártközi cserekapcsolatok négy alapelve - az önállóság és a függetlenség, a teljes egyenlőség, az egymás tiszteletben tartása, valamint az egymás ügyeibe való be nem avatkozás - alapján felvenni és fejleszteni a baráti, pártközi cserekapcsolatot minden fontos magyar párttal, beleértve a Fideszt is".
   
Hszi Csin-ping megjegyezte: a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 60 évben gyakran volt változékony a nemzetközi helyzet, a két ország jelentős reformot hajtott végre, miközben kormányai és a pártok ügyeltek a kétoldalú kapcsolatok helyes fejlődési irányára.
   
Orbán Viktor úgy nyilatkozott a tudósításban: pekingi látogatásának legfontosabb eredménye, hogy hivatalosan felvette a pártközi kapcsolatokat KKP-val.
   
A Fidesz átfogóan hozzá kíván járulni a magyar-kínai baráti együttműködéshez minden területen, a kölcsönös tisztelet és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján, úgy, hogy a felek érvényesítik a kormányok között megkötött politikai megállapodásokat - húzta alá a Fidesz elnöke a kínai rádió jelentésében, és hozzátette: pártja támogatja Kína közreműködését Magyarország gazdaságának építésében, és kész további erőfeszítéseket tenni az európai-kínai átfogó, stratégiai partnerség fejlődésének előmozdításáért.

A kínai központi televízió helyi idő szerint szerda esti híradójában tudósítást közölt a látogatásról és a képsorokon a delegáció tagjai között látható volt Demján Sándor, Magyarország egyik legismertebb vállalkozója, Bartha Ferenc, az MNB volt elnöke is.
   
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kedden jelentette be, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Kínába utazott, ahol gazdasági kapcsolatokról tárgyal a kereskedelmi minisztériumban, a külügyminisztériumban, az energiaügyi hivatalban és a vasútügyi minisztériumban. Orbán Viktor csütörtökön fejezi be hivatalos pekingi programját.

Trebitsch Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!