Belföld

2009.12.01. 17:41

Kérdések az Omnivest tulajdonosi háttere körül

Ellenzéki képviselők az új vírus elleni vakcinát gyártó cég tulajdonosi hátterét firtatták kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után, a szocialisták szerint viszont nem ez a lényeges, hanem az, hogy az oltóanyagot biztonságos körülmények között gyártják és szállítják-e. Az Omninvest nem kívánt érdemben reagálni a vitára, mondván: nem szakmai kérdésről van szó, hanem belpolitikai csatározásról.

MTI

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke a testület zárt ülése után azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tájékoztatása szerint az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest tulajdonosi hátterének 2 százaléka ismert, 98 százalékát pedig "homály fedi". Kifejtette: annyit tudni, hogy a többségi tulajdonosi hányad egy Cipruson bejegyzett cég kezében van. Ezen a ciprusi címen egy ingatlanügynök neve szerepel, és több magyar cég tulajdonosa is be van oda jegyezve, többek között a Wallis egyik érdekcsoportjához tartozó egyik cég neve.
   
Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja szerint döntő szerepet játszott az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest mögött álló ciprusi cég működésében egy olyan férfi, aki az egykori III/III-as csoportfőnökségnek dolgozott.

Az Orbán-kormány egykori titokminisztere saját nyomozásának eredményét ismertetve azt mondta: az Omninvest mögött egy AJK nevű ciprusi cég áll, amelynek a bejegyzés szerint két ügyvezetője van, és 1997. február 4-én váltott nevet. A cég két igazgatóját Marius Vardasnak és Andreas Karapatakisnak hívják. Azt, hogy ezek valós nevek-e, nem tudta megmondani. Megjegyezte, a cég arra szakosodott, hogy a ciprusi törvényes keretek között bújtassa a valós tulajdonosokat, akiknek az adatait kizárólag büntetőeljárások esetében szolgáltatják ki.
   
A Fidesz-kormány is az Omninvest-tel állt szerződésben - közölte Budai Bernadett, az MSZP szóvivője. Hozzátette: az Omninvest tulajdonosi szerkezete hosszú évek óta változatlan, a rendszerváltás óta valamennyi kormány, így az Orbán-kormány is ezzel a céggel kötött szerződést annak idején az influenza elleni vakcina gyártására.
   
Simicskó István keddi sajtótájékoztatója csak arra jó, hogy újabb témát felvetve ossza meg az országot - vélekedett a szóvivő. Hozzátette: a Fidesz felelőtlenségének következménye, hogy az emberek pártszimpátia szerint állnak a védőoltáshoz.
   
Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak azt mondta: nem az oltóanyagot gyártó cég háttere nemzetbiztonsági kérdés, hanem az, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, megfelelő minőségben állítsák elő és juttassák el az embereknek.
   
Juhász Gábor azt mondta: aki kíváncsi a tulajdonosokra, a törvény által kínált lehetőségeket kihasználva nézzen utána, de megjegyezte, az országgyűlési bizottság kérésére "szívességet tesznek" majd a szakszolgálatok, mert kísérletet tesznek arra, hogy a külföldi társszervek segítségével kiderítsék: ki vagy kik állnak az Omninvest mögött.
   
Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal ezredesének hétfői meghallgatásához képest nem keletkeztek új információk. Kijelentette: az Omninvesttel kapcsolatban "ami döntő és releváns, az az, hogy a gyártás és a szállítás biztonságos körülmények között zajlik, és ez a perdöntő".
   
Hozzátette: a nagyobb gyógyszergyártó cégek mögött is tőzsdei részvények állnak, és ott sem tudni, kik a valódi tulajdonosok.
   
A titokminiszter furcsának nevezte, hogy egy 15 éve tevékenykedő vakcinagyártó cég után csak most kutakodnak, holott minden kormány az Omninvesttől vásárolta az influenza elleni oltóanyagot.
   
A H1N1-vírus elleni vakcinát gyártó Omninvest nem kívánt érdemben reagálni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülését követően elhangzottakra.
   
Németh Zsolt, a cég szóvivője az MTI érdeklődésére csak annyit mondott, hogy szakmai kérdésekről bármikor nyilatkoznak, ám most nem erről, hanem belpolitikai csatározásról van szó, amelynek nem akarnak részesévé válni.
   
Az Omninvest nem közszereplő, hanem egy Magyarországon működő magyar kft, melynek adatai (így a tulajdoni hányadokkal kapcsolatos adatok is) megtalálhatók a cégnyilvántartásban - fűzte hozzá a pilisborosjenői oltóanyaggyártó bázis szóvivője.
   
Nem offshore cég vagyunk, aki ilyet állít, az enyhén szólva nem mond igazat - közölte Németh Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!