Belföld

2009.12.14. 16:49

Leszavazták a legfőbb ügyészt az UD Zrt. ügyében

Leszavazták a képviselők a legfőbb ügyész Nyakó István szocialista képviselő interpellációjára adott válaszát hétfőn a parlamentben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nyakó István arról kérdezte a legfőbb ügyészt, hogyan zajlik a fokozott ügyészi felügyelet az UD Zrt.-vel kapcsolatos nyomozásoknál.

Mint mondta, korábban már fordult a legfőbb ügyészhez azért, hogy megkérdezze, mi vezetett az UD Zrt.-ügyben a nyomozás sikertelenségéhez, és azon személyek felelősségre vonásához, akik az ügy sértettjeinek tekinthetők. elszólalása során megkérdezte a legfőbb ügyésztől: miért nem hallgatták ki még tanúként sem a törvénytelen adatgyűjtés résztvevőit? 
 
"Miért nem hallgatták ki Demeter Ervin országgyűlési képviselőt, az országos rendőrfőkapitányt, a hangfelvételen megnevezett Tombor Andrást és Stumpf Istvánt?" - kérdezte.

Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszában közölte: az UD Zrt.-vel kapcsolatos nyomozás nem minősíthető abszurditásnak, és a nyomozás nem volt sikertelen.  int mondta, a fokozott ügyészi felügyelet a törvényesség biztosításában állt, melynek során az ügyész értékelte egyebek közt a nyomozási tervet.
 
Az adatgyűjtés tekintetében bűncselekmény nem valósult meg, ezért tanúkihallgatásokra már nem kerülhetett sor - jelentette ki. legfőbb ügyész közölte: a személyes és különleges adatok beszerzésének és kezelésének körülményeit az ügyészség vizsgálta, ezek azonban nem valósítottak meg bűncselekményt, mert az adatkezelés jelentős érdeksérelmet nem okozott.
 
Kiemelte: a szocialista képviselő által az interpellációban megnevezett személyek tanúkénti kihallgatása törvénysértő lett volna.

A szocialista képviselő nem fogadta el a választ. Az Országgyűlés 143 igen, 152 nem és 26 tartózkodás mellett szintén nem fogadta el a választ. yakó István válaszában közölte: azért nem tudja elfogadni a legfőbb ügyész válaszát, mert nem kapott konkrét választ arra, hogy mi a konkrét tartalma a fokozott ügyészi felügyeletnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!